Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ δεσμεύει 40 δισ. ευρώ για την «δίκαιη μετάβαση» από ορυκτά καύσιμα

Η ΕΕ δεσμεύει 40 δισ. ευρώ για την «δίκαιη μετάβαση» από ορυκτά καύσιμα

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πενταπλασιάσει τα κεφάλαια του προτεινόμενου ταμείου της ΕΕ για τον απογαλακτισμό περιοχών έντασης άνθρακα από ορυκτά καύσιμα, με «φρέσκο χρήμα» από το νέο ταμείο ανάκαμψης για να βοηθήσει τις παθήσεις οικονομίες να ανακάμψουν μετά την πανδημία κορωνοϊού.


Οι χώρες ζητούν ήδη ένα κομμάτι από το δίκαιο ταμείο μετάβασης της ΕΕ, με 18 κράτη μέλη που ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για την  υποστήριξη του τερματισμού των τομέων του άνθρακα, την επανεκπαίδευση των εργαζομένων και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις άνθρακα να στραφούν σε πιο πράσινες δραστηριότητες.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την Τετάρτη  27/5/2020 ότι θα προσφερθούν - 40 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέρχονται από το ταμείο αποκατάστασης για τον κορωνοαϊό της ΕΕ και 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για το 2021-27.

Αυτό είναι τιμές του 2018, ανέφερε η Επιτροπή και αξίζει περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Η πρότασή της χρειάζεται έγκριση από τα κράτη μέλη και τους νομοθέτες της ΕΕ.

Η πρόταση είναι περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερη από το ταμείο μετάβασης των μόλις 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ - σε τιμές 2018 - που πρότεινε τον Ιανουάριο πριν αναθεωρήσει τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό εν μέσω της πανδημίας.

Σε συνδυασμό με 10 δισεκατομμύρια δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ταμείο στοχεύει να προσελκύσει συνολικά τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταβατικές επενδύσεις για το 2021-27, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κεφαλαίων, ανέφερε η Επιτροπή.Δεν διευκρίνισε όμως πώς θα μοιραστούν μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση της Επιτροπής, όλες οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση, αλλά οι περιοχές των οποίων οι οικονομίες και οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις ρυπογόνες βιομηχανίες είχαν προτεραιότητα - όπως τα ανθρακωρυχεία στην Πολωνία ή οι παραγωγοί σχιστόλιθου της Εσθονίας.

Το ταμείο αποσκοπεί στο να πείσει τις χώρες με άνθρακα ότι ο στόχος της Επιτροπής για απανθρακοποίηση  της οικονομίας της ΕΕ έως το 2050 είναι εφικτός.
Η Πολωνία, η οποία απασχολεί περίπου το ήμισυ των 237.000 ατόμων που εργάζονται στη βιομηχανία άνθρακα της ΕΕ, δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για τον στόχο του 2050 για το κλίμα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης