Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

«Παράνομες» οι αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream 2

«Παράνομες» οι αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream 2
Το έργο είναι μια επένδυση αξίας περίπου δέκα δισ. ευρώ

Οποιαδήποτε απειλή υπό την μορφή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του έργου αγωγού Nord Stream 2 συνιστά παράνομη διάκριση εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG, Jens Muller, στο TASS.

«Ο Nord Stream 2 και οι εταιρείες που υποστηρίζουν το έργο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ταχύτερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του αγωγού είναι προς το συμφέρον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, των ευρωπαίων καταναλωτών, της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και των δεσμεύσεων για την προστασία του κλίματος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύθηκε νωρίτερα χθες (26/5), ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Richard Grenell επιβεβαίωσε τα σχέδια της Ουάσινγκτον για επιβολή νέων κυρώσεων κατά του έργου Nord Stream 2.
Ο Muller τόνισε ότι ο Nord Stream 2 συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ότι οι «εξωεδαφικές κυρώσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Οι πολιτικές και οι πρακτικές της ΕΕ δεν πρέπει να καθορίζονται από αυτό».

Τέλος, η ελβετική εταιρεία Allseas που διαθέτει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών παγκοσμίως και το οποίο έχει ναυλώσει η ρωσική εταιρεία Gazprom για την εξωχώρια κατασκευή του αγωγού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της που αφορούν τον Nord Stream 2.
Η Allseas επισημαίνει ότι αναμένει «ρυθμιστικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές».
Το έργο είναι μια επένδυση αξίας περίπου δέκα δισεκ. ευρώ που συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η Gazprom και από την άλλη πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell). Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και καταγγελίες για την επέμβαση της Ουάσινγκτον στη χάραξη ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης