Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στο Χονγκ Κονγκ - Στο +0,70% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,34%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στο Χονγκ Κονγκ - Στο +0,70% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,34%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,94% στις 23.165,50 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (27/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας γύρω από το Χονγκ Κονγκ αντισταθμίζουν την αισιοδοξία που επικρατεί για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,70% στις 21.419,23 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στο -0,09% και τις 5.775 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 2.031,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite διαπραγματεύεται στο -0,06% και τις 4.623,85 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,94% στις 23.165,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύεται κατά +0,16% στις 11.014,66 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,34% στις 2.836,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,3% και τις 10.675,11 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη διαπραγματεύεται στο -0,06% και τις 1.335,35 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,98% στις 2.589,65 μονάδες.
Η πτώση που σημειώθηκε στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ οφείλεται κυρίως στις δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι το νομοσχέδιο που εξετάζει η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς της περιοχής ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.
«Η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι δυσοίωνση για την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω των αδυναμιών που σχετίζονται με την πανδημία», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Mizuho Bank.
Η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, καθησύχασε χθες τις επιχειρήσεις και το κοινό ότι το νομοσχέδιο δε θα αποτελέσει απειλή για την πολιτικές ελευθερίες της περιοχής, με τους επιχειρηματικούς ομίλους ωστόσο να προειδοποιούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη προς το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ και να δυσκολέψει την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει την απάντηση της Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, ανέφερε ότι ο κ. Trump «είναι δυσαρεστημένος με τις προσπάθειες της Κίνας», καθώς και ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς το Χονγκ Κονγκ μπορεί να παραμείνει ένας οικονομικός κόμβος εάν πάρει τον έλεγχο η Κίνα».
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως αντισταθμίζουν την αισιοδοξία που επικρατεί γύρω από την ανάκαμψση της οικονομίας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων και σε επαναφορά της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό πτώσης των βιομηχανικών κερδών για τον Απρίλιο του 2020, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας τέθηκαν ξανά σε λειτουργία μετά την πανδημία.
Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -4,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -34,9% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, τα βιομηχανικά κέρδη για το πρώτο τετράμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -27,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι πτώσης -36,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Όσον αφορά τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων, σημειώθηκε πτώση κατά -46% σε ετήσια βάση για το πρώτο τετράμηνο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών διαμορφώθηκε στο -17,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οι τομείς οχημάτων, ηλεκτρικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη τον Απρίλιο, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στις αποδόσεις των επενδύσεων.
«Η παραγωγή και οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο τον Απρίλιο», ανέφερε ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας, Zhu Hong, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης αισιοδοξίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αφορά τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ αντίθετα ο δείκτης που αφορά τον μη μεταποιητικό κλάδο σημείωσε άνοδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης που αφορά τις επιχειρηματικές συνθήκες του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Μάιο, έναντι 52 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης που σχετίζετια με τις προοπτικές διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες, έναντι 50 μονάδων προηγουμένως.
Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τις επιχειρηματικές συνθήκες στον μη μεταποιητικό κλάδο αυξήθηκε στις 56 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προοπτικών αθξήθηκε επίσης κατά 6 μονάδες, στις 56 μονάδες συνολικά.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που αφορά το οικονομικό κλίμα της χώρας κατέγραψε σημαντική άνοδο στις 57,8 μονάδες, έναντι 55,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης