Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει δίλημμα υγεία ή ανάπτυξη - Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων - Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει δίλημμα υγεία ή ανάπτυξη - Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων - Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη
Μητσοτάκης: Tα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας
Για «εθνική επιτυχία» ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό ειδήσεων του Star.
«Τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προειδοποίησε όμως 'ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά.
«Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν».
Παράλληλα απέκλεισε κάθε συζήτηση για εκλογές ή ανασχηματισμό.
«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές», είναι στα σχέδιά του, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας την απόφασή του να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακολούθησε τη γνώμη των ειδικών και όχι με τη δημοσκοπήσεις.
Έχω μία υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους να επανέλθουν τα παιδιά σε μία σχολική κανονικότητα, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η εμπειρία από τα Γυμνάσια και Λύκεια έδειξε ότι όλα πήγαν καλά.
Τα παιδιά έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους και αυτό είναι μία παρακαταθήκη, όταν θα επιστρέψει για παράδειγμα η γρίπη, ή από το φθινόπωρο αν επιστρέψει ο κορωνοϊός.
Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αποκάλυψε ότι αμφιταλαντεύθηκε «γία μία ημέρα» για το lockdown.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» δήλωσε και ως προς το αποτέλεσμα είπε «ότι υπάρχει ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».
«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά «θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ένα ΝΕΣΥ» και υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα, στο διάστημα αυτό «ασφαλίσαμε τα σύνορα της Ελλάδας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη φύλαξη των συνόρων και τις μεταναστευτικές ροές».
Αυτό που ανακτήσαμε αυτήν την περίοδο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η εμπιστοσύνη.
«Για πρώτη φορά δεν ακούσαμε αυτήν την κουβέντα: 'πού είναι το κράτος'», είπε χαρακτηριστικά.
Η εικόνα αυτή της Ελλάδας, ως χώρας ασφαλούς με καλό σύστημα υγείας, η εικόνα της αξιόπιστης Ελλάδας, ανοίγει ευκαιρίες, τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης, λόγω του κορωνοϊού, εξέφρασε όμως «μία συγκρατημένη αισιοδοξία».
Σημείωσε επίσης ότι από την Ευρώπη θα έρθουν «πολλά δισεκατομμύρια» για τη στήριξη της οικονομίας», τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο των 24 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις για την αύξηση της ανεργίας, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις, είπε όμως ότι θα πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει ο τουρισμός.
«Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη.
Για πρώτη φορά όμως βοηθήσαμε την αγορά, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη βοήθεια στο νοίκι.
Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές.
Είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις.
Δεν πρέπει όμως να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών, ανεύθυνη.
Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις, είμαι ο πρώτος που θα τις συζητήσει με την αντιπολίτευση.
Δώσαμε χρήματα, αλλά τα δώσαμε σωστά, όπως είπε και η Κομισιόν», ανέφερε ο πρωοθπυοργός.
Το 2020 είναι μία εξαιρετική χρονιά δημοσιονομικά, λόγω των έκτακτων μέτρων.
Είχαμε ήδη ξεκινήσει τις φορολογικές μειώσεις και θα υπάρξει και άλλο πακέτο.
Πρωτη προτεραιότητα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, μόλις περάσει το καλοκαίρι».
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο, τόνισε.
«Εκλεγήκαμε για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις».
Αυτές θα συνεχιστούν και ενδεχομένως πιο γρήγορα.
«Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, αλλά η μεταρρυθμιστική μας διάθεση παραμένει ακέραια και ενισχυμένη».
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το τί συνέβη με τον φράχτη του Εβρο.
«Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στα social media και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση υιοθετώντας ακροδεξιές ρητορικές.
Η κοίτη του Εβρου μετακινείται, υπάρχουν εδάφη ανατολικά του Εβρου που ανήκουν στην Ελλάδα και δυτικά του Εβρου που ανήκουν στην Τουρκία.
Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και πάντα διευθετούνταν με τεχνικά μέσα.
Σε ερώτηση αν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη απάντησε «όχι, όχι».
Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα όσα ακούστηκαν σε εκνευρισμό της Τουρκίας από το χτίσιμο του φράχτη και διεμήνυσε ότι ο φράχτης θα γίνει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης