Ένας μήνας έχει περάσει από την πρωτοφανή πτώση που σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου στις 20 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η τιμή του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαΐου, καταποντίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της κάτω από τα 0 δολάρια/βαρέλι. Το αργό του Τέξας άγγιξε ακόμα και τα -40,32 δολάρια/βαρέλι. Η ιστορική πτώση ήταν άλλη μια σαφής απόδειξη της οικονομικής κρισιμότητας της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του Covid-19.
Κοιτάζοντας το σήμερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου είχε σταθερή απόδοση και έληξε πάνω από τα 30 δολ/βαρέλι. Το Forbes με την σειρά του αναλύει τους παράγοντες εκείνους που άλλαξαν τις προοπτικές του μαύρου χρυσού.
Μείωση των αμερικανικών πλατφόρμων εξαγωγών
Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες αυξήσεων, μείωση κατέγραψαν οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε η Baker Hughes.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά οκτώ, στις 877. Από τις 13 Μαρτίου, ο αριθμός των πλατφορμών μειώθηκε στο μισό σε μόλις έξι εβδομάδες και τώρα έχει μειωθεί κατά 65% από την ημερομηνία αυτή.
Το λουκέτο στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου δείχνει ότι η μελλοντική παραγωγή πετρελαίου στις Η.Π.Α. μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό, τι διαφορετικά θα ήταν. Ωστόσο, η πτώση των τιμών είχε επίσης γρήγορο αντίκτυπο στην τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Ο τρίτος παράγοντας που βοήθησε την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου είναι ότι η ζήτηση έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Σε αυτό ρόλο έπαιξαν οι γενναίες μειώσεις παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα
Τέλος, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ συνέβαλαν περισσότερο στο πρόβλημα της υπερπροσφοράς πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης βέβαιο ότι μια παρόμοια δυναμική έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες και σε συνδυασμό με περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του. Έτσι, ενώ η βιομηχανία πετρελαίου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις ενόψει της χαμηλής ζήτησης, φαίνεται ότι το χειρότερο έχει τελειώσει προς το παρόν.
www.worldenergynews.gr