Επικαιρότητα

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει έως 23,8 δισ από αγορές, Ταμείο Ανάκαμψης, ESM

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει έως 23,8 δισ από αγορές, Ταμείο Ανάκαμψης, ESM
Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα στηριχθεί στις δικές τις δυνάμεις - Η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν προσεχώς
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει έως 23,8 δισεκ. ευρώ από τις αγορές, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ESM, ωστόσο το χρέος δυνητικά θα αυξηθεί κατά 16-17 δισεκ. ευρώ.
Πως προκύπτουν τα 23,8 δισεκ. που θα μπορούσε να αντλήσει το ελληνικό κράτος;
1)10 δισεκ. από τις αγορές με 3 εκδόσεις ομολόγων, το νέο 10ετές δεν θα εκδοθεί στις 26 Μαίου αλλά μετατίθεται για 2 ή 9 Ιουνίου 2020.
Μέσα στο πακέτο των κεφαλαίων από τις αγορές περιλαμβάνεται και αύξηση εντόκων η οποία ωστόσο δεν θα φθάσει στο μέγιστο όριο των 14,9 με 15 δισεκ. ευρώ.
2)Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 10 δισεκ. ευρώ – 8 με 10 δισεκ. είχε αναφέρει το bankingnews στις 22 Μαίου 2020.
3)Από τον ESM μέσω του πακέτου των 240 δισεκ. θα αντλήσει περίπου 3,8 δισεκ. μόνο για τον κλάδο Υγείας.
Το βασικό κίνητρο είναι το χαμηλό επιτόκιο κοντά στο 0,30% από 1,70% π.χ. που θα δανειστεί η Ελλάδα στην 10ετία.
Η Ελλάδα σε βάθος 10ετίας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ ευρώ.
Το βασικό αντικίνητρο είναι ότι δανεισμός από τον ESM σημαίνει Προληπτική Πιστωτική Γραμμή που μπορεί να μην έχει μνημονιακούς όρους τώρα αλλά στο μέλλον μπορεί να προκύψουν.
Η Κύπρος θα πάρει Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM περίπου 450 εκατ για την Υγεία.

Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα στηριχθεί στις δικές τις δυνάμεις

Μεσοβραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και θα αντλήσει έως 10 δισεκ. ευρώ από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Η κυβέρνηση για τους επόμενους 2-3 μήνες δεν θα εξετάσει την λύση του ESM δηλαδή Προληπτική Πιστωτική Γραμμή για την Υγεία ύψους 3,8 δισεκ.
Θα αναμένει μετά την πρόθεση της Κύπρου να πάρει 450 εκατ μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM τον Μηχανισμό Σταθερότητας της ευρωζώνης, να αποσαφηνιστούν οι όροι παροχής του δανείου αποκλειστικά για την Υγεία… θα αναμένει και άλλες χώρε να κάνουν την κίνηση τους όπως Ιταλία και Ισπανία και από αρχές Φθινοπώρου θα εξεταστεί εάν… τελικώς η Ελλάδα προσφύγει στον ESM για Προληπτική Πιστωτική Γραμμή.
Στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα θα κινηθεί μέσω των αγορών ομολόγων για να αντλήσει κεφάλαια.
Συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου ή 9 Ιουνίου 2020 θα προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομόλογο με επιτόκιο 1,75% και θα αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει έκδοση 5ετούς ομολόγου επίσης 2,5 δισεκ. ευρώ και ενδεχομένως και 3ετούς ομολόγου σε επόμενη φάση.
Η βελτίωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα εσχάτως με το 10ετές να έχει υποχωρήσει στο 1,68% και το αντίστοιχο Ιταλικό 1,59% είναι απόρροια της προσδοκίας ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο καθώς και των επιλεκτικών αγορών που προβαίνει η ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αυξήσει και τα έντοκα κατά 3 δισεκ. τουλάχιστον.

Η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν προσεχώς

Συνολικά μπορούν να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκ. από εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων και 3 δισεκ. από εκδόσεις εντόκων γραμματίων δηλαδή 10,5 δισεκ.
Τα 5 με 7,5 δισεκ. των νέων εκδόσεων θα τα αγοράσει η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά μέσω του Προγράμματος Πανδημίας, η ΕΚΤ θα στηρίξει ενεργά τις εκδόσεις ομολόγων σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δυνητικά μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα 13-14 δισεκ. ευρώ.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ έχει αποφασίσει ότι εκδόσεις πραγματοποιήσει η Ελλάδα από εδώ και πέρα να τις αγοράσει στην δευτερογενή αγορά.
Πρωτογενώς στις δημοπρασίες η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα αλλά μπορεί να τα αγοράσει από τους κατόχους ομολόγων, τράπεζες και funds που θέλουν να πουλήσουν στην δευτερογενή αγορά.

Το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 212%

Το ελληνικό χρέος σε βάθος μηνών θα εκτιναχθεί στο 212% - χρέος κεντρικής διοίκησης – το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 361 δισεκ. μαζί με την αύξηση των repos.
Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αναρριχηθεί στα 372 δισεκ. που αυτό συνεπάγεται με ΑΕΠ 2020 περίπου 272 με 274 δισεκ. ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 212%... πλησιάζουμε την Ιαπωνία.

Η Ελλάδα δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης 8-10 δισεκ.

Η Ελλάδα δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης 8 με 10 δισεκ. ευρώ.
Εάν τελικώς η πρόταση που έχει υπάρξει για τα 500 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης τα 350 δισεκ. να δοθούν υπό την μορφή δανείων δηλαδή το 70% του ποσού και 150 δισεκ. ή 30% του ποσού υπό την μορφή των επιδοτήσεων αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δικαιούται 7 δισεκ. δάνεια και 3 δισεκ. επιδοτήσεις.
Εάν τα 500 δισεκ. δοθούν 30% επιδοτήσεις και 30% δάνεια αυτό σημαίνει ότι τα 7 δισεκ. θα είναι επιδοτήσεις και 3 δισεκ. δάνεια.
Εάν γίνουν χρήση τα 7 ή τα 3 δισεκ. θα αυξήσουν το ελληνικό χρέος.
Σε ένα σενάριο η Ελλάδα θα μπορούσε να δει το χρέος της έως τα 375-378 δισεκ. – χρέος κεντρικής διοίκησης – το υψηλότερο στην ιστορία της Ελλάδος.
Το 2010 ήταν 355 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης