Πετρέλαιο

Ευνοϊκή συγκυρία ο COVID 19 για την συγχώνευση πετρελαϊκών κολοσσών - Το σενάριο «ExChevBrit»

tags :
Ευνοϊκή συγκυρία ο COVID 19 για την συγχώνευση πετρελαϊκών κολοσσών - Το σενάριο «ExChevBrit»
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που ισοπέδωσε τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, άνοιξε το δρόμο  για μεγάλες συγχωνεύσεις

Ως μια σημαντική ευκαιρία προβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να γίνουν συγχωνεύσεις σε μεγάλους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Ανάμεσά τους, τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, τα αυτοκίνητα, τα καταναλωτικά αγαθά και η ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Rob Cox, παγκόσμιο ανταποκριτή του Reuters Breakingviews, είναι αρκετά εφικτό να προχωρήσουν τέτοιες σκέψεις και στο επίπεδο της πράξης για λογαριασμό πετρελαϊκών κολοσσών  σαν την ExxonMobil, την Chevron και τη BP.

Μείωση κόστους

Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες την περίοδο που διανύουμε αυτή την στιγμή με την σταδιακή άρση των lockdown να φέρνει νέες συνήθειες και τακτικές. Μεταξύ αυτών η προτεραιότητα των κυβερνήσεων σε βιομηχανίες με καλύτερη λειτουργική απόδοση, χαμηλότερο κόστος και πιο υγιείς ισολογισμούς.
Ειδικότερα, οι εταιρείες αυτού του βεληνεκούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μείωση του κόστους για να δικαιολογήσουν τεράστιες συμφωνίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να περάσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Εxxon και η Chevron θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και την BP και σχηματίζοντας το ακρωνύμιο «ExChevBrit»
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που ισοπέδωσε τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, άνοιξε το δρόμο  για μεγάλες συγχωνεύσεις όπως η Bank of America που πληρώνει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Merrill Lynch.

Είναι πιθανό οι εταιρείες ενέργειας να είναι πιο πρόθυμες να αναζητήσουν συμφωνίες στους τομείς χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πέρυσι, οι εξαγορές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι κοινοπραξίες από εταιρείες πετρελαίου αυξήθηκαν σε 33 από 20 το προηγούμενο έτος.

Μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της καθαρής ενέργειας παραμένει ανοδικός, με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξάνεται κατά 3% κατά το πρώτο τρίμηνο σε μια εποχή που η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 30%.
Ο IEA προέβλεψε ότι η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας θα επεκταθεί κατά 5% το τρέχον έτος, λόγω της επέκτασης της αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης