Η Google δεσμεύτηκε να σταματήσει να κατασκευάζει εργαλεία προσαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βοηθούν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να εξάγουν ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το CNBC, μια έκθεση της Greenpeace υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η Google, η Microsoft και η Amazon χρησιμοποιούν διακομιστές AI και αποθήκης για να βοηθήσουν τους Shell, BP και ExxonMobil να εντοπίσουν και να ανακτήσουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη γη.
Ένας εκπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε στο CNBC ότι η εταιρεία «δεν θα δημιουργήσει προσαρμοσμένους αλγόριθμους AI / ML για να διευκολύνει την εξόρυξη στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Τα εύσημα της Greenpeace
Η Greenpeace επικρότησε την απόφαση της Google, με την Elizabeth Jardim να τονίζει: «Ενώ η Google εξακολουθεί να έχει συμβάσεις παλαιού τύπου με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ελπίζουμε ότι θα τερματιστούν, χαιρετίζουμε την κίνηση της Google να μην δημιουργεί πλέον προσαρμοσμένες λύσεις για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου»
«Ελπίζουμε ότι η Microsoft και η Amazon θα ακολουθήσουν γρήγορα δεσμεύσεις για τον τερματισμό των συνεργασιών AI με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αυτές οι συμβάσεις έρχονται σε αντίθεση με τους δηλωμένους κλιματικούς στόχους τους και επιταχύνουν την κλιματική κρίση».
Η πράσινη στρατηγική της Google
Η Google συνοδεύεται από τη φήμη των πράσινων επιλογών της. Σε αντίθεση με άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα από το 2007 χρησιμοποιώντας στρατηγικές όπως η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Amazon έχει δεσμευτεί να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2040, ενώ η Microsoft έχει δεσμευτεί να είναι αρνητική για τον άνθρακα έως το 2030.
Παρά τις δεσμεύσεις των μεγαλύτερων εταιρειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Microsoft, η Google και η Amazon έχουν συνδέσεις με ορισμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο. Αποκλειστικό τους στόχος είναι να βγάλουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το έδαφος και στην αγορά πιο γρήγορα και φθηνά», αναφέρει η έκθεση Greenpeace.
www.worldenergynews.gr