Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντός Ιουνίου το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση – Σε «γενναία» επιδότηση προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Εντός Ιουνίου το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση – Σε «γενναία» επιδότηση προσανατολίζεται η κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, το ΥΠΕΝ προβλέπει για φέτος 1.500 πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων
Εντός του Ιουνίου αναμένει η αγορά των αυτοκινήτων να παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Μάλιστα πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Γιώργος Βασιλάκης μίλησε για «γενναία» επιδότηση στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, υιοθετώντας κίνητρα αντίστοιχα με αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Οι επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικού οχήματος στη Γερμανία κυμαίνονται έως 6.000 ευρώ και στην Ολλανδία έως 5.000 ευρώ.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει 1.500 πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέτος, δηλαδή 2% της αγοράς και 3.500 αυτοκίνητα το 2021, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΑ

Διπλάσια κίνητρα σε ταξί και επαγγελματικά


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει σειρά κινήτρων για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ για τους ιδιοκτήτες ταξί ή τα φορτηγά οι επιδοτήσεις μπορεί να είναι και διπλάσιες.

Παρά το γεγονός ότι τα κίνητρα που φαίνεται να προωθούνται είναι σημαντικά ο κ. Βασιλάκης θεωρεί ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν ξαφνικά ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς, καθώς είναι σχετικά ακριβά.

Όσον αφορά στα ταξί και τα επαγγελματικά οχήματα, τα οποία κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, τα κίνητρα θα είναι διπλάσια από εκείνα των ιδιωτών καταναλωτών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ.

Στο 2,5% οι εγχώριες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων τον Απρίλιο

Παρά τις μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αντίθετα, η ζήτηση για τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα μειώθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας την άποψη των αναλυτών ότι στην μετά τον κορωνοϊό εποχή, θα υπάρξει στροφή για αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς αυτοκινήτου, το ποσοστό των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας μια νέα πιο συνειδητοποιημένη τάση προς τις οικολογικές μετακινήσεις.

Από τις αρχές του έτους έως και τον Μάρτιο του 2020, στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά οχήματα επωφελήθηκαν από τη μείωση της ζήτησης πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων και υπερδιπλασίασαν τις πωλήσεις τους (+ 100,7%) με 167.132 συνολικές ταξινομήσεις.

Το ίδιο έγινε και στη χώρα μας, όπου το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων από το 0,8% έφθασε τον Απρίλιο στο 2,5% του συνολικού αποτυπώματος των πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Η καλύτερη αγορά στη Ευρώπη παρέμεινε και αυτό το τρίμηνο η Νορβηγία με 22.568 ταξινομήσεις οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης