Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Άδεια σωρευτικής εκπροσώπησης για ΑΠΕ 1.000 MW εξασφάλισε η ΔΕΗ - Από ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ τα πρώτα φωτοβολταϊκά στη Δυτ.Μακεδονία

Άδεια σωρευτικής εκπροσώπησης για ΑΠΕ 1.000 MW εξασφάλισε η ΔΕΗ - Από ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ τα πρώτα φωτοβολταϊκά στη Δυτ.Μακεδονία

«Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ στην αίτηση που είχε υποβάλει η ΔΕΗ τον Μάρτιο για ΦΟΣΕ

Στον χώρο της σωρευτικής εκπροσώπησης έργων ΑΠΕ εισέρχεται η ΔΕΗ, μετά την έγκριση από τη ΡΑΕ της σχετικής αίτησης που είχε υποβάλει η εταιρεία τον Μάρτιο.

Η άδεια αφορά την εκπροσώπηση ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου έως 1000 MW. Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια, η διάρκεια ισχύος της εκπνέει στις 27 Μαρτίου 2040, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασής της.

Η κίνηση της ΔΕΗ θεωρείται αναμενόμενη, με δεδομένη την «πράσινη στροφή» που σχεδιάζει μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε να πολλαπλασιάσει τα αμέσως επόμενα χρόνια την εγκατεστημένη της ισχύ σε έργα ΑΠΕ. Έργα τα οποία θα συμμετέχουν στην αγορά αναλαμβάνοντας ευθύνες εξισορρόπησης, καθώς όσοι «πράσινοι» σταθμοί άνω των 400 kW τίθενται σε λειτουργία από την 4η Ιουλίου 2019 είναι υπεύθυνοι για τις αποκλίσεις που προκαλούν, έχοντας επίσης χάσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 την προτεραιότητα έγχυσης στο δίκτυο.

Έργα 100 MW τα πρώτα υποψήφια για τον ΦΟΣΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, υποψήφιοι για εκπροσώπηση από τον ΦΟΣΕ της ΔΕΗ είναι κατ’ αρχάς οι σταθμοί συνολικής ισχύος 100 MW που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα τελικά στάδια ανάπτυξης από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο 9μηνο. Το ίδιο ισχύει, όπως είναι φυσικό, και με τα φωτοβολταϊκά 230 MW που δρομολογεί η ΔΕΗΑΝ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, τα δύο μικρότερα από τα οποία, ισχύος 15 MW έκαστο, που πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται τον Ιούλιο όπως έχει γράψει (20/05) το Worldenergynews.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο από τα δύο πάρκα θα υλοποιηθεί από τη ΜΕΤΚΑ της Mytilineos, η οποία αναδείχθηκε ανάδοχος μέσω του σχετικού διαγωνισμού της ΔΕΗΑΝ. Στον διαγωνισμό για την κατασκευή του δεύτερου έργου μειοδότησε η ΤΕΡΝΑ του Ομίλου, 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία. 

Τα παραπάνω έργα ανήκουν στον πρώτο «πυλώνα» της στρατηγικής που έχει θέσει σε εφαρμογή η θυγατρική της ΔΕΗ, για την αύξηση του χαρτοφυλακίου της στα επίπεδα των 500 MW, μέσα στους επόμενους 24-36 μήνες. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία καταστρώνει το μεσοπρόθεσμο πλάνο της, ώστε εντός της επόμενης 5ετίας να ενισχύσει την εγκατεστημένη της ισχύ με επιπλέον έργα τουλάχιστον 1-1,5 GW.


K.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης