Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Αναθεώρηση της τιμής του deal με την Sabic επιδιώκει η Saudi Aramco

Αναθεώρηση της τιμής του deal με την Sabic επιδιώκει η Saudi Aramco
Η Aramco πέρυσι συμφώνησε να αγοράσει το 70% της Saudi Basic Industries Corp (SABIC) από το Public Investment Fund (PIF)

Η Saudi Aramco επιδιώκει να αναθεωρήσει την συμφωνία της για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον κατασκευαστή πετροχημικών SABIC μετά την πτώση πάνω από 40% στην αξία της SABIC που ακολούθησε την βουτιά των τιμών του πετρελαίου.
Η Aramco πέρυσι συμφώνησε να αγοράσει το 70% της Saudi Basic Industries Corp (SABIC) από το Public Investment Fund (PIF), το δημόσιο επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, έναντι 69,1 δισ. δολαρίων, σε ένα από τα μεγαλύτερα deals της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας.
Θεωρητικά, η Saudi Aramco θα πρέπει να πληρώσει περίπου 75 δισ. δολάρια μέρισμα στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μετά την αρχική δημόσια προσφορά της πέρυσι, αλλά οι αναλυτές λένε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της δεν φαίνεται να καλύπτουν αυτό το ποσό.
Η Aramco μάλιστα δανείστηκε 10 δισ δολάρια για να ολοκληρώσει την εξαγορά, που φαίνεται ότι δεν μπορεί. Γίνεται διαπραγμάτευση να πέσει μάλιστα η τιμή της Sabic, αλλά το οξύμωρο είναι ότι οι Σαουδάραβες πάνε να δώσουν λεφτά στο δικό τους δημόσιο, από μια εταιρία που επίσης ελέγχουν την Aramco.
Επιπλέον, η συμφωνία αναμένεται να είναι καταστροφική για τους ισολογισμούς της SABIC, καθώς η προαναφερόμενη πρόθεση της Aramco ήταν να εκδώσει ομόλογα που υποστηρίζονται από τον ισολογισμό της SABIC
Οι λεπτομέρειες είναι ότι η Aramco θέλει να πληρώσει λιγότερα για το SABIC από ό, τι είχε συμφωνηθεί.
Ο δηλωμένος λόγος είναι ότι η αξία του SABIC έχει μειωθεί περισσότερο από 40% και ο λόγος που αναφέρεται για την πτώση είναι το αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης