Διεθνή

Προειδοποιήσεις επιστημόνων από ΗΠΑ, ΕΕ για δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Πιθανά νέα lockdowns

Προειδοποιήσεις επιστημόνων από ΗΠΑ, ΕΕ για δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Πιθανά νέα lockdowns
Ευάλωτο το 85% με 90% των Ευρωπαίων, ο ιός βρίσκεται γύρω μας αναφέρει η Andrea Ammon διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
Σαφείς προειδοποιήσεις πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020, χωρίς να αποκλείονται και νέα lockdowns απευθύνουν οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Robert Redfield, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι εξίσου πιθανό είναι να υπάρξει ένας ακόμα γύρος lockdown.
Ο Redfield τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας, καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
«Η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο» αναφέρει ο Redfield, ο οποίος παραδέχεται πως ο ιός γονάτισε τις ΗΠΑ αν και δεν αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στους χειρισμούς του Trump, καθώς όπως λέει, οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Trump.
Μάλιστα ο Redfield δεν αποκλείει και την πιθανότητα ενός νέου lockdown.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί…
Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας μας.
Αν προσθέσουμε και τον κορωνοϊό, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού CDC.
Τις ίδιες προειδοποιήσεις διατύπωσε και η Andrea Ammon διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η οποία σε δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, είπε πως «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει.
«Σήμερα η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%.
Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο.
Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο…
Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως» ανέφερε η Ammon, η οποία απηύθυνε μια ακόμα προειδοποίηση με αφορμή την άρση των lockdowns.
«Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε.
Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε η Ammon, η οποία αναφέρει πως η μάχη με τον κορωνοϊό θα έχει διάρκεια.
«Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα.
Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε η Ammon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης