Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας: Market test από την Κομισιόν επί της λύσης για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες

Έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας: Market test από την Κομισιόν επί της λύσης για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες
Θετική εξέλιξη, σύμφωνα με την έκθεση, η πιο εύκολη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ μέσω του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Σε εξέλιξη με την ελληνική πλευρά βρίσκονται οι συζητήσεις της Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο θα αρθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες, όπως αναφέρει η 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο, με σκοπό το θέμα να έχει διευθετηθεί έως το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προτεινόμενη λύση αφορά τη δυνατότητα ανταγωνιστών της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση σε μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας. Το μερίδιο αυτό θα συνδέεται δυναμικά με το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Στην παρούσα φάση, όπως προστίθεται, συζητούνται βελτιώσεις έτσι ώστε να επιτραπεί στην Κομισιόν να πραγματοποιήσει market test με τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα σημείο-κλειδί για την τελική διευθέτηση του θέματος. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν στόχο να διασφαλίσουν (i) ότι είναι διαφανής η διαδικασία, (ii) πως θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην πωλούμενη ενέργεια οι μικρότεροι «παίκτες» της ελληνικής λιανικής αγοράς ρεύματος και (iii) ότι θα εκπονηθεί ένας λεπτομερής «οδικός χάρτης» εφαρμογής του σχετικού μηχανισμού, με την άμεση εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά την πανδημία, η Κομισιόν σημειώνει πως είχε αντίκτυπο στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, μειώνοντας τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και επηρεάζοντας τη ζήτηση αλλά και την ολοκλήρωση ορισμένων τεχνικών έργων. Παράλληλα, προκάλεσε προβλήματα ρευστότητας στους προμηθευτές, με δεδομένη την επιβράδυνση στην πληρωμή λογαριασμών.

Οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της έλλειψης ρευστότητας. Έτσι, δεν έχουν υπάρξει έως αυτή τη στιγμή σημαντικοί κραδασμοί στην αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, όπως προστίθεται, μία απόρροια είναι να καθυστερήσει η έναρξη του Target-Model, η οποία προγραμματιζόταν για τα μέσα του 2020, λόγω τεχνικών προβλημάτων ολοκλήρωσης των συστημάτων της αγοράς εξισορρόπησης.

Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο σε διάφορα μέτωπα και υλοποίησε αρκετές μεταρρυθμίσεις. ξεκινώντας από την προθεσμιακή αγορά ενέργειας. Επίσης δεν έχουν υπάρξει αλλαγές λόγω της πανδημίας στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια της χώρας για τον ενεργειακό κλάδο, ιδίως όσον αφορά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.

Ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει επίσης τεθεί υπό ιδιαίτερη πίεση, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.

Την ίδια ώρα, υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο υπέβαλε η Ελλάδα. Η έκθεση χαρακτηρίζει "φιλόδοξο σχέδιο" το πρόγραμμα για την απόσυρση του λιγνίτη, προσθέτοντας ότι θα απαιτήσει ενίσχυση των ΑΠΕ και της χρήσης φυσικού αερίου. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, επισημαίνει ότι προς αυτή την ακτεύθυνση θα συμβάλει η σχεδιαζόμενη απλοποίηση αδειοδότησης νέως έργων.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει "καλοδεχούμενη εξέλιξη" την πιο εύκολη εγκατάσταση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θεσπίσθηκε μέσω του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης