Παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ: Η επόμενη πρόκληση - Οι κινήσεις των BP, ExxonMobil

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ: Η επόμενη πρόκληση - Οι κινήσεις των BP, ExxonMobil
Αν και δεν έχει ακόμη στέρεα βάση στην αγορά, η τεχνολογία βελτιώνεται και το κόστος του μειώνεται σταθερά

Στην παραγωγή υδρογόνου με την χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στρέφεται η ExxonMobil, ακολουθώντας τα βήματα της BP. Όπως φαίνεται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απειλούν ήδη το αέριο στην αγορά παραγωγής ενέργειας, και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΑΠΕ θα εκτοπίσουν το φυσικό αέριο από την αγορά της βιομηχανίας.
Αναμφισβήτητα, το αέριο θεωρείται ως η καθαρότερη εναλλακτική λύση για τον άνθρακα, για την παραγωγή χάλυβα και για άλλες βιομηχανικές διεργασίες που απαιτούν θερμότητα. Όλα αυτά βρίσκονται στην κορυφή του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σίγουρα, η ExxonMobil έει στην ατζέντα της το φυσικό αέριο, το οποίο σύμφωνα με έκθεσή της, στις 28 Αυγούστου 2019 «θα φτάσει το ένα τέταρτο της ζήτησης έως το 2040».

Από το φυσικό αέριο στο πράσινο υδρογόνο

Πριν ακόμη επικρατήσει η πανδημία του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, η απειλή του πράσινου υδρογόνου αιωρείται στον ορίζοντα. Αν και δεν έχει ακόμη στέρεα βάση στην αγορά, η τεχνολογία βελτιώνεται και το κόστος του μειώνεται σταθερά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η BP ανέλαβε την διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας για την παραγωγή υδρογόνου χρησιμοποιώντας αιολική και ηλιακή ενέργεια για την διάσπαση του νερού και την μετατροπή του υδρογόνου σε αμμωνία στη Δυτική Αυστραλία, κερδίζοντας σε σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση της χώρας.
Η μελέτη εξετάζει την περίπτωση κατασκευής μιας πιλοτικής μονάδας στην πόλη Geraldton για την παραγωγή 200,000 τόνων αμμωνίας ετησίως και σε δεύτερο χρόνο την περίπτωση κατασκευής μιας εμπορικής μονάδας με δυναμικότητα στο 1 εκατομμύρια τόνους.
“Η Δυτική Αυστραλία επιλέχθηκε ως μελέτη περίπτωσης, λόγω, του τεράστιου δυναμικού σε αιολικούς και ηλιακούς πόρους που διαθέτει, των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της γειτνίασης με μεγάλες αγορές για πράσινο υδρογόνο”, ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής λειτουργίας της BP για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, Frederic Baudry.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης