Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σε τρεις άξονες τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις 20/5

Σε τρεις άξονες τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις 20/5
Σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση θα κινείται η νέα δέσμη των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
Σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση θα κινείται η νέα δέσμη των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός (αύριο Τετάρτη 20 Μαίου).
Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιλεκτικές μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις μισθών - μέσω του προγράμματος SURE- που θα αλλάξουν προς το χειρότερο το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και νέα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως η παροχή των δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως προς τους μικρομεσαίους.
Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάταση της οικονομίας, η οποία μπορεί φέτος και του χρόνου να είναι απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) όμως αντιμετωπίζει βαθειά ύφεση έως 10% και υψηλό δημόσιο χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου, με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, το χρέος της κεντρικής διοίκησης διαμορφώθηκε σε 361,828 δισ. ευρώ από 356,014 δις. ευρώ που ήταν πριν από ένα τρίμηνο και συγκεκριμένα στο τέλος  Δεκεμβρίου του 2019.
Αντίστοιχα οι συμφωνίες repos που συνομολογεί το δημόσιο με ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν θεαματικά κοντά στα 33,9 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 από 28,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Στο ίδιο διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 25,675 δισ. ευρώ (από 22,818 δισ. ευρώ) διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση που έψαχνε χρηματοδότη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Από ίδιο «πορτοφόλι» θα χρηματοδοτηθούν και τα νέα μέτρα βραχείας διάρκειας που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:                   
-Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%  όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη έχουν ΦΠΑ 24% ενώ όταν καταναλώνονται εκτός καταστήματος επιβαρύνονται με 13%.
-Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα.
Υπό εξέταση είναι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ για το φαγητό στο 12% η 11% από 13% ενώ έχει αποκλειστεί προς το παρόν τουλάχιστον η μετάταξη στο συντελεστή 6% λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% για το φαγητό και στο 13% από 24% για τα αναψυκτικά και τα ποτά.
-Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
-Μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.
-Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων. 
Επίσης προωθούνται το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40% με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.  
-Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος SURE με επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους.
Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση (αισθητή πτώση στο τζίρο).
Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία το SURE θα επεκταθεί στο σύνολο της αγοράς και σε συμβασιούχους του Δημοσίου.
Επιπρόσθετα θα υπάρξει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας.
Το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα προσλάβουν «νέους» άνεργους.
-Παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες.
Η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση τους με βασικό εργαλείο τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Από τα 200 δισ. ευρώ η Αθήνα διεκδικεί τουλάχιστον 3 δις. ευρώ ποντάροντας στις υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας στη διεκδίκηση και διαχείριση τέτοιων κονδυλίων και στη μεγάλη εμπειρία του παρελθόντος.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης