Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Απαρνούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε απολύσεις

Απαρνούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε απολύσεις
Απαρνούνται το μέτρο της φθηνής χρηματοδότησης επειδή ακριβώς δεν θέλουν να δεσμευτούν πως δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού
Τσουνάμι απολύσεων προοιωνίζονται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Παρά τα πάγια, τις υποχρεώσεις και τους λογαριασμούς, χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις (55.000 επί συνόλου 72.000) που απαρνούνται το μέτρο της φθηνής χρηματοδότησης επειδή ακριβώς δεν θέλουν να δεσμευτούν πως δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.
Η «ρήτρα» που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών ως προϋπόθεση για τη χορήγησης του δανείου της επιστρεπτέας προκαταβολής αποδεικνύεται σε μεγάλο σκόπελο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ καίγονται γι’ αυτά τα κεφάλαια δεν θέλουν όρους και μνημόνια με το ελληνικό κράτος.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι περισσότερες εταιρείες απέφυγαν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις για τα ποσά (στη φόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) μολονότι έχουν πληγεί από την κρίση (πτώση τζίρου πάνω από 20%) ενώ κάποιες δραστηριότητες και κλάδοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει (εστίαση, τουρισμός).
Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης των αποδοχών (SURE) το οποίο έχει στόχο την κάλυψη από το κράτος του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων με ευέλικτη μορφή εργασίας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το θέσει από τον Ιούνιο σε εφαρμογή ρίχνοντας 500 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση από τα ταμειακά διαθέσιμα στην αγορά σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το τσουνάμι των ανέργων.
Εκατοντάδες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων σχεδιάζουν να μην παρατείνουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των υπαλλήλων τους, είτε γιατί αντικειμενικά δεν μπορούν μετά την κρίση να υποστηρίξουν το σύνολο των θέσεων εργασίας είτε γιατί θεωρούν ότι οι περισσότερες από αυτές μπορούν να κουμπώσουν με το SURE.
Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα (θα επιδοτεί το 60% της απώλειας του καθαρού μισθού και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές) η κυβέρνηση κινείται με την προοπτική να το επεκτείνει σε συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (δήμοι, νοσοκομεία, κ.ά. ).
Το θέμα είναι ότι έτσι όπως ξεδιπλώνεται η κρίση, οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε ένα διαβολικό τρίγωνο το οποίο σκεπάζεται από την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και τη μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε. η ανεργία στη χώρα μας αναμένεται να οδηγηθεί μία ανάσα από το 20% το 2020, από 17,3% που είχε σταματήσει ο δείκτης το 2019.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν και τη δεύτερη φάση του κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής που δρομολογείται ήδη και μαζί με τα χρήματα που θα περισσέψουν από τον πρώτο, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη φάση θα καλύψει τις απώλειες των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, στην οποία θα προστεθούν επιχειρήσεις με άλλες νομικές μορφές, κυρίως μικρές, όπως Ομόρρυθμες, Ετερόρρυθμες κ.λπ. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ποσά σε 35.000 επιχειρήσεις και έχουν υποβάλει αίτημα 50.000 επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους περίπου 72.000 δικαιούχους που κρίθηκαν τελικά επιλέξιμοι και διεκδικούσαν 840 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία 46.359.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης