Επικαιρότητα

Crash test από το γ' στάδιο άρσης των περιορισμών – Τι επιστρέφει στη ζωή μας από 18/5

Crash test από το γ' στάδιο άρσης των περιορισμών – Τι επιστρέφει στη ζωή μας από 18/5
Ανοίγουν από σήμερα 18/5 τα εμπορικά καταστήματα - Ελεύθερες οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Κρήτη - Επιστρέφουν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Το απόλυτο crash test για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη δίμηνη επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού αποτελεί η έναρξη του τρίτου κύματος άρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς από σήμερα Δευτέρα 18/5 καταγράφεται μια μαζική επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που μας φέρνει πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Αφού προηγήθηκε το Σαββατοκύριακο, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και η λειτουργία των εκκλησιών, από σήμερα 18/5 είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Κρήτη, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets), όπως επίσης και οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι.
Παράλληλα, επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου ενώ ανοίγουν και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις για τους αθλητές.
Το «άνοιγμα» αυτό της κοινωνίας και της οικονομίας, μαζί με εκείνο που αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα 25/5, όταν και πρόκειται να επανεκκινήσει η εστίαση και να επιτραπούν πλέον οι μετακινήσεις στα νησιά και άρα σε όλη την ελληνική επικράτεια, στοχεύει στο να στείλει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της και στους ξένους τουρίστες, αποτελώντας έναν από τους πλέον ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία από τους αρμόδιους επιστήμονες και τους επιδημιολόγους, σχετικά με το πώς τα διάφορα στάδια άρσης των μέτρων επηρέασαν την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αν τα «ανοίγματα» αυτά οδήγησαν ή όχι σε αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων.
Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν καταγραφεί 164 θάνατοι από την επιδημία του κορωνοϊού.
 
Επανεκκινούν εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και καταστήματα

Από σήμερα Δευτέρα 18/5 στις 10:00 το πρωί ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (mall), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlet), στα οποία θα ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Yποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων που βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και στους κοινόχρηστους χώρους.
Η απόσταση μεταξύ των ατόμων πρέπει να είναι 1,5 μέτρο και να τηρείται η υγιεινή των χεριών.
Εφόσον υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας, ενώ σε περίπτωση που η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη, η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινούν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
47.19 / Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
91.04 /Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.
93.19.13.03 /Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες.
96.04.10.02 /Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση).
96.04.10.06 / Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες).
96.09.19.16 / Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).
Προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως περιγράφονται στην συνημμένη παρουσίαση.
Image
Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:
• Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του 1 πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
• Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
• Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
• Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Μάλιστα, συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.
Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40% και αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό, ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ., τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.
Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:
• Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Ανοίγει η Ακρόπολη και οι αρχαιολογικοί χώροι

Από σήμερα 18/5 επαναλειτουργούν οι Ακρόπολη και περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια.
Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (08:00 με 20:00).

Ελεύθερη η μετακίνηση σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια

Επιπλέον από σήμερα 18/5 επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.
Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.
Είναι πλέον εφικτή η μετακίνηση από νομό σε νομό σε όλη την ηπειρωτική χώρα, είτε με ΙΧ, είτε με τα ΜΜΜ, αφού ανοίγει σταδιακά και η λειτουργία του σιδηροδρόμου, των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων πάντα βέβαια με τους κανόνες προστασίας που ισχύουν (υποχρεωτική χρήση μάσκας) και με το 50% της πληρότητας των μέσων ανά περίπτωση.
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται από σήμερα Δευτέρα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αλλά και κάποια δρομολόγια στις διαδρομές Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και αντίστροφα και τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα-Βόλος-Λάρισα.
Σε σταδιακή αύξηση των πτήσεων εσωτερικού προχωρά από σήμερα η AEGEAN ενώ σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου επανέρχονται βασικοί προορισμοί εξωτερικού με μικρή αρχικά συχνότητα.
Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου ενισχύονται οι πτήσεις προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ μέσα στο μήνα θα ακολουθήσει αύξηση δρομολογίων και σε άλλους προορισμούς στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα στην ακτοπλοΐα

Επιπλέον, σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα εφαρμοστούν από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου.
Πρόκειται για οδηγίες που συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Έτσι επιβάλλεται θερμομέτρηση επιβατών, χρήση μάσκας και αποστάσεις στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων.
Επίσης οριοθετείται ότι ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα είναι στο 50% της χωρητικότητας του πλοίου, διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, αλλά και χρήση καμπινών από ένα άτομο, πλην των περιπτώσεων που αφορούν οικογένειες ή ΑΜεΑ με το συνοδό τους.
Ειδικότερα, οι οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, που θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5/2020 μέχρι τις 15/6/2020, αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Τι ισχύει για τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία

Με αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, κάτι που ισχύει και στις αερομεταφορές.
Ακόμη, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
-Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
-Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
• Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Επιστρέφουν στα σχολεια οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου στα σχολεία μετά από σχεδόν 3 μήνες αποχής λόγω της πανδημίας.
Η δεύτερη φάση επιστροφής αφορά τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων των Γυμνασίων, ενώ στο σπίτι παραμένουν οι μαθητές του Δημοτικού.
Ωστόσο, η σχολική διαδικασία και τάξη θα είναι διαφορετική καθώς τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας και θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
Επιπλέον, θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).
Πάντως, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, καθώς θα είναι απαραίτητα στο σχολείο τα αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός και ο καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων θα επιβληθούν, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί) και θα υπάρχει ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Στις 18 Μαΐου μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.
Τη Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
Παράλληλα, θα ισχύει η διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα, η απόσταση ασφαλείας και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
Η λήξη του σχολικού έτους κατάρτισης θα γίνει στις 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.

Στους 164 οι νεκροί, 2.834 τα κρούσματα

Στους 164 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τις επιπλοκές του νέου κορωνοϊού ενώ την Κυριακή (17/5/2020) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα της νόσου.
Συνολικά τα κρούσματα έφτασαν τα 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Στους 22 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 90 έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Το 164ο θύμα της νόσου είναι ένας 71χρονος που νοσηλευόταν με πολλά υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Χαρδαλιάς: Θετικός ο απολογισμός από εκκλησίες και παραλίες

Θετικά αποτιμάται το πρώτο άνοιγμα των εκκλησιών και των οργανωμένων παραλιών της χώρας την Κυριακή (17/5/2020), όπως δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Για τις εκκλησίες τόνισε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των πιστών ενώ καλή ήταν η εικόνα και στις παραλίες.
Όπως είπε «οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα».
Αναφερόμενος σε εικόνες από λεωφορείο, είπε πως η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες.
Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσέθεσε.
Υπενθύμισε ότι από αύριο, Δευτέρα 18/5 επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια.
Επίσης, ενημέρωσε ότι από αύριο επαναλειτουργούν ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στις 25/5 ανοίγει η εστίαση

Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Μάλιστα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
• Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
• Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
• Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
•Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
•Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
• Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
• Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης