Διεθνή

Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές παραβιάσεις σε Ελλάδα,και ΑΟΖ Κύπρου

Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές παραβιάσεις σε Ελλάδα,και ΑΟΖ Κύπρου
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει «να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας
Την απερίφραστη καταδίκη της ΕΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, καθώς και τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Στην Κοινή Δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διαμηνύεται πως «η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές, και στα χωρικά ύδατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προτρέπουν μάλιστα την Τουρκία «να αποφεύγει να εξαπολύει απειλές και να προχωρά σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει «να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους». Περαιτέρω καθιστούν σαφές ότι όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Εξάλλου, στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν ισχυρό συμφέρον για τη βελτίωση των σχέσεών τους μέσω ενός διαλόγου που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ξεκαθαρίζεται ότι η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει την πρόοδο του διαλόγου.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο και επισημαίνουν πως μετά την τελευταία απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει ένα γεωτρητικό πλοίο για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η ΕΕ υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τη θέση της όπως ορίζεται σαφώς από προηγούμενα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα του Ιουνίου του 2019 και του Οκτωβρίου του 2019 για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα ό,τι αφορά αφορά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουν εκ νέου την πρόσκληση που απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση στην Τουρκία να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των σχετικών ακτών τους, ενώ επισημαίνουν πως οι πιο πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας δυστυχώς πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Επίσης, αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουν το κάλεσμα τους προς την Τουρκία, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στην ακτροτελεύτια πρόταση της Κοινής Δήλωσης οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναλαμβάνουν σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, «τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης