Χρηματιστήριο & Αγορές

Νευρικότητα και μεικτές τάσεις στις αγορές - Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εμπάργκο στην Huawei - Πτώση έως -0,7 στη Wall, στο +0,8% ο DAX

tags :
Νευρικότητα και μεικτές τάσεις στις αγορές - Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εμπάργκο στην Huawei - Πτώση έως -0,7 στη Wall, στο +0,8% ο DAX
Πιέσεις στη Wall Street καθώς ανεβαίνει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας
Έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων πιέσεις επικρατούν σήμερα 15/5 στις διεθνείς αγορές, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εμπάργκο στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei.
Οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά των κινεζικών επιχειρήσεων κλιμακώνονται πλέον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται ο Donald Trump αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Huawei στη χώρα.
Η Huawei δεν θα μπορεί να κάνει συμφωνίες εξαγοράς ή συμμετοχής σε αμερικανικές εταιρείες του κλάδου της στις ΗΠΑ, αναφέρεται απόφαση του Λευκού Οίκου.
Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποκόψουν τον τεχνολογικό κολοσσό από τη λίστα των προμηθευτών της αμερικανικής αγοράς, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στις πωλήσεις του.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τροποποιεί έναν κανόνα των εξαγωγών για να «στοχεύσει στρατηγικά στις κινήσεις της Huawei επί του εδάφους των ΗΠΑ».
Η έκθεση ανέφερε ότι η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει και την Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Παράλληλα, το Υπουργείο εξέδωσε παράταση 90 ημερών για προσωρινή αναστολή της απαγόρευσης της χρήσης εξοπλισμού από την κινεζική Huawei Technologies.
Όπως ανέφερε, η κίνηση «παρέχει την ευκαιρία στους χρήστες συσκευών Huawei και παρόχων τηλεπικοινωνιών - ιδιαίτερα εκείνων σε αγροτικές κοινότητες των ΗΠΑ - να συνεχίσουν να λειτουργούν προσωρινά τέτοιες συσκευές και δίκτυα και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές».
Σύμφωνα με διαρροές, εάν υλοποιηθεί τελικά αυτή η τροποποίηση, η Κίνα θα ενεργοποιήσει λίστα αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες είναι αναξιόπιστες.
Στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι δαπάνες λιανικής υποχώρησαν 16,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από το 1992, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία για πρώτη φορά.
Παράλληλα, βελτιώθηκε τον Μάιο ο δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες στη Νέα Υόρκη μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα.  

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί στις μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση στις μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες στις μονάδες.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 34,4 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,8% στις 10.423 μονάδες, από το +2%.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο καταγράφει οριακή μεταβολή -0,2% στις 16.830 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ιστορική πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 16,4% τον Μάιο.
Η πτώση ανήλθε στο 16,2% εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων και βενζίνης.
Υψηλότερα κινήθηκε ο δείκτης Empire State τον Μάιο μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα.
Όπως ανακοίνωσε η Fed της Νέας Υόρκης, ο δείκτης που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο 29,7 μονάδων στο -48,5 από το ιστορικό χαμηλό του -78,2 τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed.
Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη μέτρηση στην ιστορία του δείκτη.

Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Με κέρδη συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα 15/5 καταγράφοντας ανοδική αντίδραση μετά τη χθεσινή πτώση αντλώντας ώθηση από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την κινεζική βιομηχανική παραγωγή.  
Στον αντίποδα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat έδειξαν τον οικονομικό όλεθρο της πανδημίας στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 3,8% το α' τρίμηνο του 2020 από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ της Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 3,3%.
Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις του ΑΕΠ από την έναρξη της έρευνας το 1995, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.  
Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν με προσοχή το σταδιακό άνοιγμα των μεγάλων οικονομιών της περιοχής, με τη Γερμανία να παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής μετά το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων.
Ο ρυθμός μετάδοσης του νέου κορωνοϊού παραμένει κάτω από το βασικό όριο του 1, όπως ανακοίνωσε το Robert Koch Institute for Disease Control την Πέμπτη.  
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 3,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η πτώση ήταν την τάξεως του 3,2%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,3% στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που παρατηρήθηκαν από την έναρξη των ανακοινώσεων το 1995.
Τον Μάρτιο του 2020, τον τελευταίο μήνα της καλυπτόμενης περιόδου, τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 άρχισαν να εισάγονται ευρέως από τα κράτη μέλη.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά από + 1,0% και + 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για τη ζώνη του ευρώ και -4,4% για την ΕΕ).
Διεύρυνση κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (15/5) στοιχεία της Eurostat, καθώς η πτώση που σημειώθηκε στις εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 193,3 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -10,1% στα 165 δισ. ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της ενιαίας νομισματικής ένωσης να διευρυνθεί στα 28,2 δισ. ευρώ, έναντι 22,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -12,1% στα 153,3 δισ. ευρώ.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησαν κατά -1,8% σε ετήσια βάση, στα 566 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -4,1% και τα 512,3 δισ. ευρώ.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο διευρύνθηκε στα 53,7 δισ. ευρώ, έναντι 41,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -4,7% στα 480 δισ. ευρώ.
Με ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία της πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σε τριμηνιαία βάση, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, της Destatis.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Η γερμανική οικονομία κατέγραψε τη χειρότερή της επίδοση μετά την οικονομική κρίση του 2008/09 και τη δεύτερη χειρότερη μετά την επανένωση το 1990, σύμφωνα με τη Destatis.
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (15/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, με την πτώση να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 0,7% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 0,5%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι οριακής ανόδου 0,1% τον Μάρτιο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο 0,1%.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώθηκε ετήσια άνοδος της τάξεως του 0,3% ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Insee, η ετήσια πτώση που σημειώθηκε στις τιμές του ενεργειακού κλάδου αντισταθμίστηκε από την ανάκαμψη που καταγράφηκε στις τιμές εδώδιμων προϊόντων.
Οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -0,2% τον Μάρτιο, ενώ σταθερές παρέμειναν και οι τιμές στον μεταποιητικό κλάδο, μετά από την άνοδο της τάξεως του +1,4% που σημειώθηκε τον Μάρτιο.
Η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με τρεις μήνες νωρίτερα καθώς ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορωνοϊού και τους επακόλουθους περιορισμούς στις μετακινήσεις άρχισε να γίνεται εμφανής κυρίως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 2,4% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια βάση.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής ύψους 6,3 δισ. ευρώ με εγγύηση από το ιταλικό κράτος έχει εισέλθει η Fiat Chrysler, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού, όπως ανέφεραν πηγές του πρακτορείου Bloomberg.
Βασικός συνομιλητής της εταιρείας είναι η βασική πιστώτριά της, Intesa Sanpaolo, τόνισαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η Sace, κρατικός ασφαλιστικός φορέας για το εξαγωγικό εμπόριο, θα παράσχει εγγύηση για το 80% του ποσού, αναφέρει το πρακτορείο.
Η χορήγηση της εγγύησης θα γίνει μέσω διατάγματος του υπουργείου Οικονομικών.
Fiat Chrysler, Intesa και Sace αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Bloomberg.
Η ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, αφού το α' τρίμηνο «αιμορράγησε» καίγοντας ρευστότητα 5,5 δισ. δολ.
Η Fiat Chrysler και ο γαλλικός όμιλος PSA αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να ακυρώσουν τη χορήγηση μερίσματος ύψους 1,1 δισ. ευρώ έκαστη, η οποία αποτελούσε μέρος της συμφωνίας συγχώνευσής τους, επικαλούμενες το πλήγμα της πανδημίας.
Βυθίστηκαν 57% τα συνολικά καθαρά έσοδα της William Hill στη διάρκεια των εβδομάδων από την έναρξη των lockdowns που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, καθώς οι όγκοι αθλητικών στοιχημάτων κατέρρευσαν και υποχρεώθηκε να κλείσει το δίκτυο λιανικής των καταστημάτων στοιχηματισμού.
Τα έσοδα από τον διαδικτυακό στοιχηματισμό της βρετανικής εταιρείας μειώθηκαν 21% στη διάρκεια των επτά εβδομάδων μέχρι τις 28 Απριλίου, ενώ απέσυρε και τις μελλοντικές προβλέψεις.
Η εταιρεία στοιχηματισμού δήλωσε ότι αναμένει κάθε επιπλέον μήνα που θα είναι κλειστά τα καταστήματα της, να επηρεαστούν τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες μέχρι 15 εκατ. Στερλίνες, περίπου στο μισό των αρχικών εκτιμήσεων.
Η Compagnie Financière Richemont ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2020 μειώθηκαν καθώς και ότι η πανδημία έπληξε τα αποτελέσματά της στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου.
Ο ελβετικός όμιλος πολυτελών ειδών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 933 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 2,78. δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και χαμηλότερα από τα 1,21 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η μεγάλη πτώση στα κέρδη εν μέρει αποδίδεται στα μεγάλα έκτακτα κέρδη που εμφάνισε στη χρήση 2019, τονίζει η Richemont.
Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 34% εάν αφαιρεθεί αυτό το έκτακτο κέρδος.
Οι πωλήσεις για τη χρήση που έληξε μέχρι τις 31 Μαρτίου, αυξήθηκαν 2% στα 14,24 δισ. ευρώ. Σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες οι πωλήσεις ήταν αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τόνισε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Cartier.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (15/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,62% στις 20.037,47 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο +1,43% και τις 5.404,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,12% στις 1.927,28 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,32% στις 4.499,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπια πτώση της τάξεως του -0,15% στις 23.794,50, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,32% και τις 10.814,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 2.868,46 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 10.964,89 μονάδες.
«Τα φωτεινά σημεία στις αγορές και την οικονομία δεν πρέπει να αναπαράγουν τον εφησυχασμό για το γεγονός ότι έχουν βγει από το δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Mizuho Bank, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και αν οι οικονομίες ετοιμάζονται να αναδυθούν από τους διάφορους βαθμούς lockdown, η αποκατάσταση της ομαλότητας είναι ένας πολύ μακρύτερος δρόμος».
Χθες (14/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορωνοϊού, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο ότι κρύβει πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός.
Ερωτηθείς για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε», τονίζοντας μάλιστα ότι «θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στις αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, καθώς οι μνήμες από τον εμπορικό πόλεμο είναι ακόμη νωπές.
Παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δήλωσε πως διατηρεί «μία πολύ καλή σχέση» με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν επιθυμών να μιλήσω μαζί του».
«Έχουμε όλες τις εσωτερικές προκλήσεις με το κλείσιμο της οικονομίας», ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Nationwide, Mark Hackett, τονίζοντας ότι «το να εισέλθουμε σε μία σύγκρουση με την Κίνα προσθέτει μία επιπλέον διάσταση αβεβαιότητας».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -1,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι πτώσης -0,9% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,8%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση της τάξεως του -2,3% έναντι ετήσιας πτώσης -0,4% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,4%.
Οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν κατά -1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -6,6%.
Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγών, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -5,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά -13,1%.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε ανάκαμψη τον Απρίλιο του 2020, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της σταδιακής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +3,9% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης +1,1% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +1,5%.
Στον αντίποδα, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα σημείωσαν πτώση της τάξεως του -7,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το -15,8% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές εισαγωγών στη Νότια Κορέα υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -5,1% έναντι μείωσης -5,3% τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -14,1% έναντι ετήσιας πτώσης -7,9% τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης