Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου - «Κλειδί» η άρση των lockdowns - Στα 28 δολ/βαρέλι το crude

Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου - «Κλειδί» η άρση των lockdowns - Στα 28 δολ/βαρέλι το crude
Σταδιακή και ελεγχόμενη σταθεροποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού

Διευρύνονται τα κέρδη του πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη σταδιακή μείωση των συνθηκών υπερπροσφοράς και την ανάκαμψη της ζήτησης κατόπιν της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε διάφορες χώρες.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,89% στα 32,34 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +3,41% στα 28,50 δολ. ανά βαρέλι.

Λόγοι της ανάκαμψης

Αρχικά εν μέσω των περικοπών της προσφοράς από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και άλλων μεγάλων παραγωγών, φωτεινά σημεία εμφανίζονται από την πλευρά της ζήτησης.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ημερήσια κατανάλωση αργού στην Κίνα ανέκαμψε τον Απρίλιο, καθώς αρχίζει σταδιακά η οικονομία να επιστρέφει στην κανονικότητα, με επανέναρξη των διυλιστηρίων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην αγορά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε χθες (14/5) ότι αναμένει μείωση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά σε 15 εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).

Ο παράγοντας «OPEC»

Από την πλευρά της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ και οι συνδεδεμένοι παραγωγοί - γνωστοί ως OPEC+ - ίχαν ήδη συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.  Και αυτό μάλιστα, πριν η Σαουδική Αραβία προχωρήσει σε περαιτέρων μείωση της προσφοράς της κατά 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο.
Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τον όγκο αργού που θα προμηθεύσει σε τουλάχιστον τρεις αγοραστές στην Ασία έως και 30% για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τρεις πηγές.
Τέλος, ο OPEC+ σχεδιάζει και επιθυμεί να επεκτείνει τις συνολικές περικοπές παραγωγής μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο όταν προγραμματιστεί η συνάντηση των μελών του Οργανισμού.

Η Saudi Aramco μειώνει την κατανομή αργού πετρελαίου για τον Ιούνιο σε αγοραστές στην Ασία

Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τον όγκο αργού που θα προμηθεύσει σε τουλάχιστον τρεις αγοραστές στην Ασία κατά 10% -30% για τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη 14/5/2020.
Οι περικοπές πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με όγκους που είχαν ορίσει οι αγοραστές για προμήθειες φόρτωσης τον Ιούνιο.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα εμβαθύνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Ιούνιο σε επίπεδο παραγωγής 7,492 εκατομμύρια bpd, το χαμηλότερο σε σχεδόν δύο δεκαετίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης