Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ κατά 700.000 bpd - Δεν «πιάνει» τους στόχους του OPEC+

Περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ κατά 700.000 bpd - Δεν «πιάνει» τους στόχους του OPEC+
Ο στόχος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου της χώρας στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη μείωση του εφοδιασμού του ΟΠΕΚ + είναι 1,06 εκατομμύρια bpd για το Μάιο και τον Ιούνιο

Το Ιράκ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), ένα τρίτο λιγότερο από ό, τι απαιτείται βάσει του συμφώνου εφοδιασμού του ΟΠΕΚ +, αφού απέτυχε να πείσει τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που λειτουργούν τα γιγαντιαία πεδία της να συμφωνήσουν σε βαθύτερες μειώσεις.

Το Ιράκ συμφώνησε με μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που λειτουργούν τα πέντε γιγαντιαία πετρελαϊκά πεδία του νότου να μειώσουν 300.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του ιρακινού πετρελαίου στο Reuters την Τετάρτη (13/5). Θα μειώσει επίσης την παραγωγή από άλλους τομείς που λειτουργεί μόνος του, φέρνοντας τις συνολικές μειώσεις σε λίγο κάτω από 700.000 bpd, ανέφεραν.
Μάλιστα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ali Allawi, ανέφερε σε δήλωσή του ότι το Ιράκ παρέμεινε πλήρως δεσμευμένο στη συμφωνία περικοπής πετρελαίου που επιτεύχθηκε από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και τους συμμάχους του
Ο στόχος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου της χώρας στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη μείωση του εφοδιασμού του ΟΠΕΚ + είναι 1,06 εκατομμύρια bpd για το Μάιο και τον Ιούνιο.

Κρίσιμη κατάσταση

Οι ξένες εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP, η Exxon Mobil Corp, η Eni της Ιταλίας και η Lukoil της Ρωσίας, οι οποίες αναπτύσσουν τις γιγαντιαίες νότιες πετρελαιοπηγές του Ιράκ λειτουργούν βάσει συμβάσεων παροχής υπηρεσιών που τους καταβάλλουν σταθερό τέλος δολαρίου για την παραγωγή τους.
Αυτός ο τύπος συμβολαίου προστατεύει τις εταιρείες πετρελαίου από τις απότομες πτώσεις των τιμών του πετρελαίου. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι με τις περικοπές του ΟΠΕΚ, το Ιράκ θα έχει χαμηλότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό του.
«Οι εταιρείες δέχτηκαν να μειώσουν περίπου τα 300.000 bpd, η οποία θεωρείται ονομαστική», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της εταιρίας Basra Oil Company (BOC) του Ιράκ.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου δεν μπορούμε να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στις ξένες εταιρείες και ταυτόχρονα, πρέπει να σεβαστούμε τη συμφωνία του ΟΠΕΚ που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί πλήρως», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της BOC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης