Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, θα καθυστερήσει η ανάκαμψη - Στο -1,6% ο DAX - Οριακές μεταβολές στα futures της Wall

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, θα καθυστερήσει η ανάκαμψη - Στο -1,6% ο DAX - Οριακές μεταβολές στα futures της Wall
O Powell προειδοποίησε για τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ζήτησε πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της προειδοποίησης του προέδρου της Fed Jerome Powell για βαθειά ύφεση και αργή ανάκαμψη της οικονομίας, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
O Powell προειδοποίησε για τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ζήτησε πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες.
Τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές μετά τις χθεσινές απώλειες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 34,58 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,6% στις 10.380 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1,9% στις 5.793 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,8% στις 4.267 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 1,2% στις 19.964 μονάδες.
Στις 6.510 μονάδες με πτώση 1,8% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των εταιριών τεχνολογίας και των τραπεζών κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Εν τω μεταξύ, ο κορωνοϊός τείνει ολοένα και περισσότερο να μετατρέψει την υποβόσκουσα αντίθεση ΗΠΑ - Κίνας σε... Ψυχρό πόλεμο.
Το Πεκίνο επιχείρησε να αποτρέψει τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου.
Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να έχει καταλήξει η CIA, η οποία κατηγορεί τους Κινέζους ότι την ίδια εποχή συγκέντρωναν ιατρικά εφόδια απ' όλο τον κόσμο.
Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, η Κίνα εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, μείωσαν τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.
Έκθεση της CIA, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε, αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες, που αποδεικνύουν ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται στην έρευνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, που ήδη είχε αρχίσει να διεξάγει ο Οργανισμός, σε περίπτωση που κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας και είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις.
Η πρώτη έκθεση, μια γερμανική εκτίμηση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Der Spiegel, είχε αποκαλύψει πως η Κίνα είχε ζητήσει να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του κορωνοϊού από τον ΠΟΥ.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο -1,74% ο Nikkei, ο Kospi -0,80%

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (14/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι νέες εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,74% στις 19.914,78 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -1,72% και τις 5.328,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,8% στις 1.924,96 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,18% στις 4.500,69 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,35% στις 23.855 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,44% στις 10.780,88 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,96% στις 2.870,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,01% και τις 10.962,15 μονάδες.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης