Πετρέλαιο

OMV: Ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο

OMV: Ελπίδες  για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο
Έως το τέλος του έτους η απόφαση για πώληση γερμανικών πρατηρίων βενζίνης έως το τέλος του έτους
Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV βλέπει ελπίδες ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μετά την αύξηση της ζήτησης καυσίμων και των μειώσεων της παραγωγής από παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει χτυπήσει την παγκόσμια ζήτηση και έχει επηρεάσει τις τιμές του αργού και τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου.

Ωστόσο, η προθυμία παραγωγών όπως η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία να μειώσουν δραστικά την παραγωγή δείχνει ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν σε λογικό επίπεδο, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της OMV Rainer Seele.

«Αναμένουμε λοιπόν ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανακάμψει σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο και κατά μέσο όρο 40 $ για το έτος», δήλωσε ο Seele σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ στην Αυστρία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Απρίλιο, αλλά επέστρεψε στο 60% αφού όλα τα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν ξανά στις αρχές Μαΐου και έχει φτάσει το 65% τις τελευταίες ημέρες, είπε.

Η Αυστρία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που έκλεισε καταστήματα και εστιατόρια και προτρέπει τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους, αλλά ήταν επίσης νωρίς για να άρει τα μέτρα κλειδώματος.

Η OMV περιορίζει την παραγωγή πετρελαίου της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Νορβηγία για να ανταποκριθεί στις συμφωνημένες ποσοστώσεις, αλλά δεν αναμένει διακοπή της παραγωγής, δήλωσε ο Seele.

"Δεν βλέπω επίσης σημαντικές διακοπές στην παραγωγή των διυλιστηρίων μας."

Η OMV επωφελήθηκε από το γεγονός ότι μετέτρεψε τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια της από κυρίως διυλιστήρια καυσίμων σε μονάδες αεροπορικών καυσίμων και petchem επιτρέποντάς της να μεταφέρει την παραγωγή από κηροζίνη χαμηλής ζήτησης σε περιζήτητα πλαστικά.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση για πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προστατευτικών εργαλείων και αποστειρωμένων συσκευασιών έχει αυξηθεί σημαντικά.

"Ως αποτέλεσμα, η OMV έχει πάνω από το μέσο όρο αξιοποίηση της ικανότητας άνω του 80% στην Ευρώπη", δήλωσε ο Seele.

Οι ανταγωνιστές της όπως η BP και η Total λειτουργούν επί του παρόντος διυλιστήρια στο 60-70%.

Αντιμέτωπος με την κριτική των επενδυτών ότι κάνουν λιγότερα από τους αντιπάλους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Seele δήλωσε ότι θα ανακοινώσει συγκεκριμένους στόχους για το κλίμα αυτό το καλοκαίρι.

Για να καλύψει την κατανάλωση ενέργειας, η OMV θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές στο μέλλον.

"Αλλά δεν θα δημιουργήσουμε (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) ως επιχειρηματική μονάδα, αλλά θα προχωρήσουμε προς χημικά προϊόντα υψηλής αξίας και ανακύκλωση."

Ο Seele δήλωσε ότι σκοπεύει να αποφασίσει για την πώληση σχεδόν 300 γερμανικών πρατηρίων καυσίμων της OMV έως το τέλος του έτους, αφού περισσότερα από 20 υποψήφιοι εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Μια απόφαση σχετικά με την προ-κορανοϊική κρίση που προτείνει το μέρισμα του 2019 για 2,00 ευρώ ανά μετοχή θα ληφθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Μόλις έχουμε δει τα αποτελέσματα το δεύτερου τρίμηνο και έχουμε μια ιδέα σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, τότε το διοικητικό συμβούλιο θα συναντηθεί ξανά και θα συζητήσει.»



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης