Πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Mειώνει τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2020– Οι περικοπές βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας

ΟΠΕΚ: Mειώνει τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2020– Οι περικοπές βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας
Ο ΟΠΕΚ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να υποχωρεί κατά 9,07 εκατομμύρια bpd
Ο ΟΠΕΚ μείωσε ξανά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού προκαλεί παγκόσμια ύφεση, αν και ανέφερε ότι οι περικοπές ρεκόρ βοήθησαν ήδη στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Στο μηνιαίο report, ο OPEC περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση αργού το 2020 κατά 2,23 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι της εκτίμησης του Απριλίου και αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση θα συρρικνωθεί κατά 9,07 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή 9,1%, το 2020.
Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ ανέμενε μείωση 6,85 εκατομμυρίων bpd σύμφωνα το Reuters.
Οι προβλέψεις για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου το 2020 για τις ΗΠΑ αναθεωρήθηκαν πτωτικά κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εμφανίζοντας πτώση 1,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει το 2020 με το Brent να φθάνει σε χαμηλό 21 ετών των 15,98 δολαρίων το βαρέλι στις 22 Απριλίου.

Για να αντιμετωπίσει τη μείωση, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν σε περικοπές ρεκόρ της προσφοράς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες δήλωσαν ότι θα αντλήσουν λιγότερα. Ο ΟΠΕΚ είπε ότι αυτά τα μέτρα βοηθούν ήδη.

«Οι ταχείες προσαρμογές του εφοδιασμού για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οξείας ανισορροπίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν θετική ανταπόκριση, με την αναδιάρθρωση να αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα τα επόμενα τρίμηνα», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει στα 30 $ το βαρέλι από τα χαμηλά του περασμένου μήνα και διατηρήθηκε το προηγούμενο κέρδος μετά την κυκλοφορία των στοιχείων.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει αυτό το τρίμηνο να δει μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης και μείωσε τις προβλέψεις της για το δεύτερο τρίμηνο κατά 5,4 εκατομμύρια bpd.
Παραμένουν προβλήματα στην κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα, ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020, προβλέποντας συρρίκνωση 3,4% και λέγοντας ότι η κρίση του ιού κορωνοϊού «προκάλεσε ύφεση στην παγκόσμια οικονομία καθώς και ένα άνευ προηγουμένου σοκ στη ζήτηση πετρελαίου».

Η συμφωνία του περασμένου μήνα περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, γνωστούς ως ΟΠΕΚ +.
Ο όμιλος συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια bpd τον Μάιο και τον Ιούνιο, ξεκινώντας την 1η Μαΐου.

Στην έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο ενισχύθηκε, καθώς ορισμένες χώρες είχαν αυξήσει την παραγωγή μετά την κατάρρευση προηγούμενης συμφωνίας εφοδιασμού του ΟΠΕΚ + στις 6 Μαρτίου.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τον εφοδιασμό τον Απρίλιο κατά 1,8 εκατομμύρια bpd στα 30,41 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με δευτερεύουσες πηγές που αναφέρονται στην έκθεση του ΟΠΕΚ, λόγω επιπλέον βαρελιών από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε στον ΟΠΕΚ ότι άντλησε με ρεκόρ 12 εκατομμύρια bpd.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης