Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ερωτηματικό ο αντίκτυπος των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία

Ερωτηματικό ο αντίκτυπος των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία
Μετά την ανακοίνωση του βασιλείου, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν επίσης περικοπές εφοδιασμού

Συνεχίζονται οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ, στο πλαίσιο της γενικότερης για σταθεροποίηση της αγοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοιού.
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιουνίου, σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών του πετρελαίου και παράγοντας με αυτό τον τρόπο συνολικά 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Μετά την ανακοίνωση του βασιλείου, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν επίσης περικοπές εφοδιασμού.
Οι περικοπές, σε συνδυασμό με την χαλάρωση του lockdown θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων και ότι κατ' επέκταση θα μειώσουν την πίεση στην ικανότητα αποθήκευσης αργού.
Ωστόσο, μετά από την εμφάνιση νέων κρουσμάτων COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας, η αγορά είναι επιφυλακτική καθώς φοβάται την εμφάνιση δεύτερου κύματος πανδημίας.


Όπως αναμεταδίδει το CNBC, η παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, Helima Croft τόνισε ότι: «Τα μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να κάνουν ό, τι μπορούν για να σταθεροποιήσουν αυτήν την αγορά. Αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε μια αύξηση στη ζήτηση, δεδομένης της σταδιακής άρσης των lockdowns».
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «οι προοπτικές είναι ασαφείς. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να συμβεί με αυτόν τον ιό για να μπορέσουμε βασικά να πούμε ότι είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά την ύπαρξη βιώσιμης πορείας για ανάκαμψη»

Μείωση προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας

Ellen Wald, πρόεδρος της Transversal Consulting σημείωσε ότι το «βασίλειο αύξησε την παραγωγή σε 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αφού η Μόσχα αρνήθηκε να συμφωνήσει να προσαρμόσει την προσφορά πετρελαίου. Αυτή η πολιτική «πραγματικά απέτυχε» επειδή η ζήτηση ήταν εξαιρετικά αδύναμη. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η χώρα επιδιώκει να ανακτήσει ένα επίπεδο ηγεσίας που νομίζω ότι έχασε τον Μάρτιο».

Ανοδικά οι τιμές πετρελαίου

Άνοδο καταγράφει σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τις νέες περικοπές που θα πραγματοποιήσει στην παραγωγή της η Σαουδική Αραβία, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει κέρδη της τάξεως του +2,90% στα 30,49 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +5,30% στα 25,42 δολ. ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης