Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται πλέον η παγκόσμια οικονομία, μετά από την πανδημία του κορωνοιού. Ανάμεσα στα φλέγοντα ζητήματα και αυτό της κλιματικής αλλαγής, που δεν βρίσκει λύση και τις φυσικές καταστροφές να αποτελούν όλο και πιο συχνό φαινόμενο.
Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, μια νέα έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε πάνω από 700 πολιτικές δημοσιονομικής τόνωσης.
Οι επιλογές μετρήθηκαν από τέσσερις παράγοντες: ταχύτητα εφαρμογής, οικονομικός πολλαπλασιαστής, δυνατότητα κλιματικών επιπτώσεων και συνολική επιθυμία.
Η κρίση «απέδειξε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά όταν η κλίμακα έκτακτης ανάγκης είναι σαφής και υπάρχει δημόσια υποστήριξη», έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Οι πράσινες πολιτικές τόνωσης έχουν συχνά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή δημοσιονομική τόνωση», έγραψαν οι οικονομολόγοι.
Ορισμένες πολιτικές εφαρμόζονται γρήγορα και έχουν μακροπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα, όπως άμεση υποστήριξη ρευστότητας για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Άλλες ιδέες, όπως η επένδυση σε χώρους πρασίνου, έχουν σημαντικά κλιματικά οφέλη αλλά όχι με τόσο μεγάλο βάθος.
Το κάλεσμα εκατοντάδων οικονομολόγων επαναλαμβάνεται από έναν αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων ηγετών.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), F. Birrol αναφέρει ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα θα πρέπει να επικεντρωθούν πολύ στην καθαρή ενέργεια. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε μια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».
Τέλος, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Τrump αντιστέκεται προφανώς σε οποιαδήποτε συζήτηση για μια Πράσινη Νέα Συμφωνία, αντί να απελευθερώνει επιθετικά τις περιβαλλοντικές προστασίες και να προσφέρει διάφορα μέτρα διάσωσης για τη βιομηχανία πετρελαίου.
www.worldenergynews.gr