Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: Πώς θα γίνει ο επιμερισμός των 200 εκατ. ευρώ σε Εμπορία, Υποδομές και Διεθνή Έργα

ΔΕΠΑ: Πώς θα γίνει ο επιμερισμός των 200 εκατ. ευρώ σε Εμπορία, Υποδομές και Διεθνή Έργα
Στο αυριανό Δ.Σ. 13/5 oι αποφάσεις
Στη “μοιρασιά” των περίπου 200 εκατ. ταμειακών διαθεσίμων προχωράει η ΔΕΠΑ εν όψει της απόσχισης και της ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης της δραστηριότητας των υποδομών.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας σε αυριανή του συνεδρίαση (13/05) αναμένεται να εγκρίνει την μεταφορά ύψους 70 εκατ. Ευρώ περίπου από τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΔΕΠΑ Διεθνών Δραστηριοτήτων και περί τα 40 εκατ. Ευρώ στην ΔΕΠΑ Υποδομών, για να κατευθυνθούν στην ΔΕΔΑ για την στήριξη του αναπτυξιακού της πλάνου για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας.

Το ποσό των 70 εκατ. Ευρώ που θα μεταφερθεί στην ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων κρίθηκε απαραίτητο για την ολοκλήρωση του αγωγού IGB αλλά και την χρηματοδότηση κατά το μερίδιο που αντιστοιχεί στη ΔΕΠΑ των μελετών του αγωγού EastMed.

H απόσχιση των διεθνών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, όπως προβλέπουν οι ρυθμίσεις που εντάχθησαν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα μέχρι και 40 ημερών από την κατάρτιση της shortlist των υποψηφίων επενδυτών για την ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία αναμένεται μέσα στον Ιούνιο.

Πιθανή αποχώρηση 1-2 «μνηστήρων» της ΔΕΠΑ Υποδομών

Το 65% της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, σύμφωνα με τις ίδιες ρυθμίσεις θα μεταφερθεί στην ΕΔΕΥ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειας για την απόκτηση και του υπόλοιπου 35 % των μετοχών που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Περί τα τέλη Μαΐου εξάλλου αναμένεται η Shortlist για την ΔΕΠΑ Υποδομών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα με δύο επενδυτικά fund που έχουν εκδηλώσει κατ αρχήν ενδιαφέρον να εξετάζουν την αποχώρησή τους λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού.

Ισχυρό παραμένει κατά τις ίδιες πληροφορίες το ενδιαφέρον της Italgas που εμφανίζεται και ως το φαβορί του διαγωνισμού. Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας , μάχη μέχρι τέλους αναμένεται να δώσουν οι ελληνικοί Ομιλοι ΕΛΠΕ (μαζί με την Edison), Mυτιληναίος, το σχήμα Motor Oil -ΔΕΗ, Κοπελουζος και ΓΕΚ Τέρνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης