Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Όχι» από το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε μεγαλύτερη μείωση των εθνικών CO2

«Όχι» από το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε μεγαλύτερη μείωση των εθνικών CO2
Οι βουλευτές επικαλούνται την επιβάρυνση που θα μπορούσε να προκληθεί στη γερμανική οικονομία
Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και καταρτίζει τις προτεραιότητες της προεδρίας της με επίκεντρο την Πράσινη Συμφωνία και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η κρίση του COVID-19 θολώνει το τοπίο και ενισχύει τις επιφυλάξεις συντηρητικών βουλευτών του Γερμανικού Κοινοβουλίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτουν οποιαδήποτε αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία, επικαλούμενοι το πλήγμα στην οικονομία από τον Covid-19 και θέτουν ως όρο για να συζητήσουν το θέμα, να ξανανοίξουν οι ευαίσθητες συνομιλίες για την κατανομή των βαρών σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν έχει προτείνει την αύξηση του ποσοστού μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο 50-55% έως το 2030, από 40% που προβλέπεται σήμερα. Η Γερμανία, η οποία δεν έχει υποβάλει ακόμα στις Βρυξέλλες το Εθνικό της Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), φαίνεται τώρα να ανησυχεί για την τεράστια επιβάρυνση που θα μπορούσε να επιφέρει η αύξηση αυτή στη γερμανική οικονομία, με βάση τις επιφυλάξεις που διατυπώνει η συντηρητική συμμαχία.

Απαραίτητος ο νέος επιμερισμός των βαρών εντός Ε.Ε.

Οι Γερμανοί βουλευτές του κόμματος του CDU και του ομολόγου του στην Βαυαρία (CSU) μπορεί να αναγνωρίζουν ότι πιο φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι ανοίγουν νέες ευκαιρίες, θεωρούν όμως ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν αποδεκτή μόνο σε περίπτωση νέας συμφωνίας επιμερισμού των βαρών εντός της ΕΕ.

Το υπόμνημα αυτό, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, έρχεται σε μια περίοδο που το Βερολίνο επεξεργάζεται τις προτεραιότητες της Γερμανίας για την προεδρία της ΕΕ, την οποία αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα τον Ιούνιο

Ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία

«Απορρίπτουμε την αύξηση του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030 χωρίς αλλαγή στον επιμερισμό των βαρών. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη του κλιματικού στόχου με συγκρίσιμες προσπάθειες», αναφέρει το κείμενο των Γερμανών βουλευτών, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην παραβλέψει την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το κείμενο περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία, τονίζοντας ότι η κρίση στην υγεία έχει αλλάξει σημαντικά την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των εταιρειών στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι να αποφευχθούν «όσο το δυνατόν περισσότερο επιβαρύνσεις για τους εργαζομένους και τις εταιρείες μέσω νόμων και άλλων κανονισμών», δηλώνουν οι συντηρητικοί βουλευτές, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει τώρα «να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να μην εμποδίζει, αλλά να υποστηρίζει τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού». Προσθέτουν δε ότι καλό θα ήταν να συνυπολογιστούν στο κλιματικό ισοζύγιο της χώρας «κλιματικά μέτρα και μειώσεις εκπομπών (από τη Γερμανία) σε τρίτες χώρες».

Στην πράξη, η θέση που διατυπώνει η ομάδα αυτή των βουλευτών, βάζει τα φρένα στην κλιματική πολιτική της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε πρόσφατη ομιλία της, υποστήριξε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση κατά 50-55% των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης