Απίθανο θεωρεί ο επικεφαλής αναλύσεων των commodities της Goldman Sachs, Jeff Currie ότι θα ανακάμψει πλήρως η ζήτηση καυσίμων για αεροσκάφη και πως οι τιμές του μαύρου χρυσού θα έχουν εξομαλυνθεί έως το γ' τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το CNBC, η πανδημία του COVID-19 επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Τα μέτρα περιορισμού - τα οποία ποικίλλουν στην εφαρμογή τους σε όλο τον κόσμο, αλλά περιλαμβάνουν γενικά το κλείσιμο του σχολείου, την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων και τις κοινωνικές αποστάσεις - έχουν εφαρμοστεί σε 187 χώρες ή περιοχές σε μια προσπάθεια να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.
Ο Jeff Currie της Goldman Sachs υποστήριξε ότι η σοβαρή απώλεια ζήτησης πετρελαίου προήλθε κυρίως από τρεις τομείς: τη μετακίνηση, τη βιομηχανία και τις αερομεταφορές.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί στα 94 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, από 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019. Στη συνέχεια, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στα 99 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021.
Μάλιστα, ο Currie υπογράμμισε ότι η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων δεν αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα εξομαλυνθεί στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Επιχειρηματική συμπεριφορά
Ο Alexandre de Juniac, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, προειδοποίησε ότι η κατάσταση για την αεροπορική βιομηχανία «δεν θα μπορούσε να είναι πιο τρομερή».
Ενδεικτικό αυτής της κρίσης, είναι η ανάλυση της IATA, περί μείωσης των εσόδων των αεροπορικών εταιρειών κατά 314 δισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας μείωση κατά 55% σε σύγκριση με το 2019.
Από τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των πτήσεων παγκοσμίως αναφέρθηκε πως θα είναι 80% χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2019, ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Ερωτηθείς για επαναφορά του τομέα στα πρότερα επίπεδα, ο Alexandre de Juniac απάντησε ότι: «Τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν δεν θα είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν πριν τον κορωνοιό».
www.worldenergynews.gr