Πετρέλαιο

ΗΠΑ: «Λουκέτο» στο 50% των εξεδρών άντλησης πετρελαίου από την έναρξη της κρίσης

tags :
ΗΠΑ: «Λουκέτο» στο 50% των εξεδρών άντλησης πετρελαίου από την έναρξη της κρίσης
Σε λειτουργία παραμένουν 325 πλατφόρμες, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2016 σύμφωνα με το Oilprice
H κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού πετρελαίου έχει οδηγήσει στο κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού πηγαδιών πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ, με περίπου το 50% των ενεργών εξεδρών άντλησης να έχουν κλείσει στο διάστημα της κρίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του έγκυρου αμερικανικού ιστότοπου Oilprice.

Συνολικά μέσα σε ένα χρόνο οι ενεργές πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου μειώθηκαν κατά 582, εκ των οποίων 384 εξέδρες έκλεισαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κρίσης. Πλέον λειτουργούν 408 εξέδρες.

Στο χρονικό διάστημα από 24/4 ως 1/5/2020 ο αριθμός των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 53. Πλέον λειτουργούν 325 πλατφόρμες πετρελαίου, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2016, ενώ 482 είναι οι εξέδρες που έκλεισαν μέσα σε ένα χρόνο.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, μέσα στην εβδομάδα έκλεισαν τέσσερις πλατφόρμες άντλησης. Σήμερα στις ΗΠΑ λειτουργούν 81 πλατφόρμες αερίου έναντι 183 εξεδρών πριν από ένα χρόνο.

Ο αριθμός των πλατφορμών που απενεργοποιήθηκαν τις τελευταίες επτά εβδομάδες αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ παραμένει σε δύσκολη θέση, δεδομένου του παρατεταμένου lockdown της οικονομίας, που διατηρεί τη ζήτηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα για το αργό πετρέλαιο.

Μείωση παραγωγής για 4η συνεχόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε στα 12,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως κατά μέσο όρο για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου, ποσότητα κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα χαμηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 1 εκατομμύριο βαρ/ημέρα, κάτω από το υψηλό όλων των εποχών. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα που η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνεται.

Τέλος στον Καναδά ο συνολικός αριθμός των εξεδρών πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούσαν την 1η Μαίου ήταν 27, κατά 34 λιγότερες σε σχέση με τα προ έτους επίπεδα.

Η υπερπροσφορά πετρελαίου και η μειωμένη ζήτηση, η οποία περιορίστηκε δραματικά εξαιτίας του lockdown, σε συνδυασμό με ορισμένες τεχνικές παραμέτρους, οδήγησαν τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου, σε ελεύθερη πτώση τις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου αναφοράς West Texas Intermediate, το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά έκλεισε σε αρνητική τιμή, στα – 37,36 δολ/βαρέλι (συμβόλαια παράδοσης Μαϊου).

Έκτοτε οι τιμές, στα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, έχουν ανακάμψει και κινούνται κοντά στα 20 δολ/βαρέλι, ωστόσο παραμένει η πίεση της υπερπροσφοράς και των άφθονων αποθεμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης