Ηλεκτρισμός

Εντός της εβδομάδας σε διαβούλευση η νέα μεθοδολογία προσδιορισμού του εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ

Εντός της εβδομάδας σε διαβούλευση η νέα μεθοδολογία προσδιορισμού του εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ
Ο Διαχειριστής αναμένει πρόσθετη απόδοση για έργα Μείζονος Σημασίας, όπως για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης
Στην τελική ευθεία βρίσκεται από τα στελέχη και τους συμβούλους ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ η ολοκλήρωση της νέας μεθοδολογίας καθορισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του ΕΔΔΗΕ. Έτσι, σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, η νέα μεθοδολογία αναμένεται να τεθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος ολοκλήρωσης της μεθοδολογίας έως τον Μάιο, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση τον ίδιο μήνα, αναφερόταν στην κοινή ανακοίνωση που είχαν εκδώσει η Αρχή και ο Διαχειριστής στις αρχές Απριλίου, με θέμα την κατάρτιση από τη ΡΑΕ, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ, του καινούριου καθεστώτος αποζημίωσης του Διαχειριστή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τότε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ Ν. Μπουλαξής, επισήμαινε πως αυτό αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί στον προβλεπόμενο από την κείμενο νομοθεσία χρόνο η μεθοδολογία, πριν από την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Μηχανισμοί μείωσης λειτουργικού κόστους και απωλειών

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειωνόταν ότι το νέο καθεστώς θα παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του Διαχειριστή Δικτύου, έναντι της σημερινής μεθοδολογίας η οποία εστιάζει στην κάλυψη του κόστους του. Γι’ αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με τις πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, η νέα μεθοδολογία περιλαμβάνει ως βασικά συστατικά τρεις μηχανισμούς – για τη μείωση του λειτουργικού κόστους; τον περιορισμό των απωλειών, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας.

Παράλληλα, παρέχονται κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής, μέσω επενδύσεων. Επενδύσεις που ο ΔΕΔΔΗΕ θα χρηματοδοτεί, έχοντας ως στόχο να αυξήσει τον δανεισμό του.

Premium WACC στα πρότυπα του Κρήτη-Αττική

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πηγές του Διαχειριστή επισημαίνουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένει πρόσθετη απόδοση για έργα Μείζονος Σημασίας στο δίκτυο διανομής, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική. Όπως προσθέτουν, ένα τέτοιο κομβικό έργο, το οποίο αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την αναβάθμιση του δίκτυου διανομής, είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το Premium WACC είμαι κατ’ αρχάς απαραίτητο λόγω του ύψους του κόστους του συγκεκριμένου πρότζεκτ, το οποίο αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Επίσης, με την πρόθετη απόδοση, θα καταστεί εφικτή η ανάκτηση της επένδυσης σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις των καταναλωτών.

Μακροχρόνια ρυθμιστική ορατότητα στους υποψήφιους επενδυτές

Η ΡΑΕ είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό την κινητροδότηση του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα για τη μείωση των τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή κατέστησε επιτακτική τη θέσπιση ενός νέου καθεστώτος το οποίο θα συναρτά το επιτρεπόμενο έσοδο με την επίτευξη στόχων βελτίωσής της απόδοσής του.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της μερικής ιδιωτικοποίησης, σημαντικό ήταν επίσης να διασφαλισθεί για τους υποψήφιους επενδυτές μακροχρόνια ρυθμιστική «ορατότητα», ώστε να διαμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και, κατά συνέπεια, τις προσφορές τους. Έτσι, στο νέο καθεστώς προβλέπονται 4ετίες ρυθμιστικές περίοδοι, καθορίζοντας το διάστημα 2021-2024 ως πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο εφαρμογής του, και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028 ως την τετραετία πλήρους μετάβασης στη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης