Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Citi: Εφικτή η επιστροφή των τιμών του πετρελαίου στα 60 δολάρια το 2021 - Οι προϋποθέσεις

Citi: Εφικτή η επιστροφή των τιμών του πετρελαίου στα 60 δολάρια το 2021 - Οι προϋποθέσεις
Ο συνδυασμός παραγόντων που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και της παραγωγής το 2021 στο πετρέλαιο

Ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου στα 60 δολάρια το 2021 βλέπει η Citi, επίπεδο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στον ΟΠΕΚ να σταθεροποιήσει την αγορά και να αυξήσει την παραγωγή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση της Citi με την ζήτηση να ανακάμπτει από τα χαμηλά του δευτέρου τριμήνου του 2020 και των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και την προσφορά σε οικονομικό επίπεδο να έχει ισορροπήσει  χαμηλότερα, η αγορά μπορεί να ανακάμψει με ένα ριμπάουντ στις τιμές το δεύτερο εξάμηνο τους 2020, με πιο σφικτές τις συνθήκες  ματά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

O περιορισμός των αποθεμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές στα 50 δολάρια έως το τέλος του χρόνου και στα 60 δολάρια το 2021.
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα επίπεδα των αρχών του 2020 έως της τέλος της χρονιάς και στην συνέχεια να κινηθούν χαμηλότερα έως το τέλος του 2021 καθώς μέρος της παραγωγής δεν θα επιστρέψει στην αγορά, καθώς εκτιμάται ότι θα τεθεί σε προσωρινή διακοπή.



Η πορεία της εξομάλυσνης της ζήτησης στα προσεχή τρίμηνα

citi.5


citi.1.7.5

Τα τρία βασικά σενάρια και η πορεία των προθεσμιακών συμβολαίων (με τιμές προηγουμένων ημερών).

Το brent θα μπορούσε να ανακάμψει στα επίπεδα των 40 – 50 δολαρίων καθώς η παραγωγή του OPEC και του σχιστολιθικού διατηρείται σταθερά με όλη την μελλοντική καμπύλη να βρίσκει υποστήριξη από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi το brent θα μπορούσε να κινηθεί στα 60 δολάρια το 2021 ακόμα και αν η καμπύλη των futures διαμορφωθηκε και διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.



Tα επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Απριλίου 2020


citi2.7.5


Οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από την έλλειψη ενίσχυσης της  ζήτησης λόγω οικονομικής καχεξίας που θα οδηγήσει σε μειωμένη ανάκαμψη των τιμών.

Με το βασικό σενάριο της Citi η ζήτηση θα ενισχυθεί το 2021, με την προϋπόθεση της μόνιμης περικοπής της προσαφοράς από τους εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς που θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές και την ζήτηση στα επίπεδα του 2019.

H παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αδρανήσει και να υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα δίνοντας ώθηση στην ανάκαμψη.
Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί στα επίπεδα των 10 εκατ βαρελιών την ημέρα για το 2021.


2021: Η χρονιά εξομάλυνσης της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα


Το 2021 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που περιμένει η αγορά με το Brent και το αργό να επιστρέφουν στα 50 με 40 δολάρια
κατά μέσο όρο αντίστοιχα το τέταρτό τρίμηνο του 2020 στη συνέχεια στα 60 με 50 δολάρια το 2021 με τις αγορές να βλέπουν ισχυρή ανάκαμψη και  της παραγωγής πλέον τόσο από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ όσο και από το αμερικανικό σχιστολιθικό.

Το αμερικανικό σχιστολιθικό θα μπορέσει να ανέβει στα 12 εκατ βαρέλια σταδιακά και μέχρι το 2022, αφού η ζήτηση θα έχει τονωθεί, τα αποθέματα θα απορροφώνται και η αγορά θα εξομαλύνεται.
Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει χώρος για την Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή.
Η Ρωσία επίσης θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη της παραγωγής.
Η αβεβαιότητα της παραγωγής σε Ιράν Ιράκ Λιβύη και Βενεζουέλα θα μπορούσε να επαναφέρει στην αγορά bullish παράγοντες.

Συμπερασματικά η ζώνη 40 - 60 δολάρια αποτελεί για το πετρέλαιο ένα εύρος τιμών, που μπορεί να απορροφήσει ικανοποιητική προσφορά.
Παράλληλα μια σειρά κινήσεων συγχωνεύσεων και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας για τα τις πετρελαϊκές των ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται στο σχιστολιθικό μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερους ισολογισμούς και αποτελεσματικότερη διαχείριση.


Οι εκτιμήσεις για τις αποθηκέυσεις στα Suezmax και Αframax με βάση τα δεδομένα στην κορύφωση της κρίσης


citi3.7.5


www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης