Πετρέλαιο

Πώς η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 40-50 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2020 - Πάνω από τα 25 δολ. το crude

Πώς η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 40-50 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2020 - Πάνω από τα 25 δολ. το crude
Στο κάδρο μπαίνουν οι εξορύξεις των βαθέων υδάτων

Συνέχεια ανόδου τιμών πετρελαίου «βλέπει» το Oilprice στην παγκόσμια αγορά. Από το περιβάλλον της πλεονάζουσας παραγωγής που οφείλεται στην οκονομική επιβράδυνση, οδηγούμεθα σε μια νέα πραγματικότητα στο 4ο τρίμηνο του έτους με ελλείμματα στην προσφορά.
Οι νέες εξορύξεις πετρελαίου είναι τώρα πολύ χαμηλότερα από τις μειωμένες σχιστολιθικές εξορύξεις. Όταν συνδυαστούν αυτά τα δεδομένα  με τα υπάρχοντα  αποθέματα του crude, τότε τα παοθέματα θα αρχίζουν να εξαντλούνται και να περιορίζονται γρήγορα μέσα σε μερικούς μήνες. Το γεγονός ότι κλείνουν συνέχεια σχιστολιθικές εξορύξεις και θα ανακάμψουν οι μεταφορές (οδήγημα) στους δρόμους το καλοκαίρι, θα αλλάξει εκ νέου και ριζικά η σχέση προσφοράς και ζήτησης.
Η αύξηση της ζήτησης και μείωσης της προσφοράς εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τιμές του αργού σε επίπεδα μεταξύ 40-50 δολαρίων το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2020. Στο ίδιο διάστημα οι σχιστολιθικές εξορύξεις, εκτιμώνται στα 4-5 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση. Αν αυτά συνδυαστούν με τις περικοπές που θα λάβουν χώρα από τις χώρες του OPEC+ όπως έχει συμφωνηθεί, θα φύγουν από την αγορά 20 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
Με αυτές τις περικοπές θα έρθει η αγορά σε μία ισορροπία, όπOυ η παγκόσμια ζήτηση θα κυμαίνεται μεταξύ 75-80 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς θα οδηγήσει γρήγορα την αγορά σε έλλειμμα κάλυψης της ζήτησης.

Οι τιμές πετρελαίου

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,55% στα 31,76 δολ. ανά βαρέλι.
Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +3,34%, στα 25,38 δολ. ανά βαρέλι.

Το παράδειγμα της Chevron

Όπως είναι γνωστό, οι εταιρείες πετρελαίου έχουν ως στόχο να αναπτύσσουν νέα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την προσδοκία να αυξήσουν την παραγωγή τους. Σε μια ιστορική ανασκόπηση της Chevron και ειδικά της τελευταίας διετίας, παρατηρείται μια αναιμική αύξηση της παραγωγής.
Ο σχιστόλιθος που χρηματοδοτείται από φθηνά χρήματα και εύκολη πίστωση, τροφοδότησε την αύξηση της παραγωγής μας σε νέα ύψη την τελευταία δεκαετία.


Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε ότι στο Permian, η παραγωγή αυξήθηκε κατά περίπου 100K bpd από το 2019 έως το 2020. Είναι λοιπόν δίκαιο να πούμε ότι η CVX βασίστηκε στο σχιστόλιθο για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής της.
Η BP είχε χειρότερη απόδοση από το CVX σε αυτήν τη μέτρηση, όπως φαίνεται παραπάνω, και στην πραγματικότητα παρουσίασε παγκόσμια πτώση στην παραγωγή υγρών τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ανάγκη για εξερεύνηση βαθέων υδάτων

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι το σχιστόλιθο των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια ραγδαία πτώση από την οποία, σε αντίθεση με το 2017, δεν θα ανακάμψει ποτέ. Η αγορά έχει αλλάξει.
Η ικανότητα επαναφοράς της ανοδικής τάσης σε σχιστόλιθο δεν υπάρχει πια. Με το σχιστόλιθο των ΗΠΑ να ανεβαίνει αμετάκλητα, οι εταιρείες πετρελαίου θα πρέπει να «ξεσκονίσουν» τα χαρτοφυλάκια βαθέων υδάτων τους για να αρχίσουν να αναζητούν νέες δεξαμενές.


Μία από τις εταιρείες που έχει αναλυθεί πιο πάνω, είναι  η CVX που διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα προοπτικών που μπορούν να ανακαλυφθούν στον Κόλπο του Μεξικού, στη Βραζιλία και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Ενδιαφέρον έχει η άποψη του Jay Johnson, VP του CVX για δραστηριότητες Upstream, σε περσινή του δήλωση στο S&P Global-Platts ότι: «Πρέπει να αναλάβουμε λίγα επιλεγμένα έργα που απαιτούν υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία έχει μάθει πώς να μειώνει το κόστος αυτών των έργων μέσω σταδιακών σχεδίων, βελτιωμένων κατασκευών και καλύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης