Πετρέλαιο

Μη βιώσιμος ο Πρίνος, οι εισηγήσεις για την τύχη του - Παγώνουν οι συμβάσεις για εξορύξεις σε Κρήτη και Ιόνιο

Μη βιώσιμος ο Πρίνος, οι εισηγήσεις για την τύχη του - Παγώνουν οι συμβάσεις για εξορύξεις σε Κρήτη και Ιόνιο
Η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις με εναλλακτικές την κρατικοποίηση και την μετατροπή σε αποθηκευτικό χώρο
Στον αέρα βρίσκονται τα σχέδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ το μοναδικό ενεργό κοίτασμα του ελλαδικού χώρου, αυτό του Πρίνου, κινδυνεύει με παύση της λειτουργίας του μετά από 45 χρόνια ζωής.

Η κυβέρνηση πολύ σύντομα, ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, καθώς η συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου όταν το πετρέλαιο που παράγει πωλείται σε τιμή 60% χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του, είναι μάλλον αδύνατη.

Το μήνυμα αυτό άλλωστε, έχει καταστεί ήδη σαφές προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, από την εταιρία διαχείρισης του κοιτάσματος, την Energean Oil and Gas, και είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

Συζήτηση «περί όνου σκιάς»

Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις έρευνες πετρελαίου ο πρωθυπουργός, μίλησε για συζήτηση «περί όνου σκιάς», αφού όπως είπε «με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρχει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στον Πρίνο σημειώνοντας ότι «η μία υφιστάμενη πετρελαιοπηγή στον Πρίνο, η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 45 χρόνια, χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή της Καβάλας, χωρίς κανένα ατύχημα, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, πολύ απλά διότι η επένδυση αυτή και η παραγωγική δραστηριότητα, δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου».

«Άρα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ πιθανό ότι και όλη αυτή η συζήτηση να ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας».

Ενδεχόμενη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθηκευτικό χώρο

Το θέμα του Πρίνου αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη που θα οργανωθεί από το υπουργείο Ενέργειας ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και με στόχο να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον του κοιτάσματος, αλλά και των 270 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτό.

Τα σενάρια που θα μπουν στο τραπέζι εκτείνονται από την μετατροπή μέρους του κοιτάσματος σε αποθηκευτικό χώρο πετρελαίου με αλλαγή της άδειας και βεβαίως δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, έως την επιστροφή της άδειας στο δημόσιο δηλαδή κρατικοποίησή του κοιτάσματος με προοπτική αξιοποίησης του στο μέλλον, όταν και εάν οι συνθήκες καταστούν ευνοϊκότερες.

Στα 22 δολ./βαρέλι το κόστος άντλησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος άντλησης του πετρελαίου από τον Πρίνο ανέρχεται σε 22 δολ./βαρέλι. Το πετρέλαιο που παράγει είναι βαρύ σε θείο και η Energean το πουλάει βάσει μακροχρόνιου συμβολαίου στην BP σε τιμή περί τα 7-8 δολ. το βαρέλι χαμηλότερα από την τιμή του Brent η τιμή του οποίου αυτή τη στιγμή κινείται γύρω από τα 22 δολ. το βαρέλι.

Βεβαίως η παραγωγή του Πρίνου ήταν προβληματική και πριν από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου με αποτέλεσμα η Energean να έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 80 εκατ. δολ με μείωση της παραγωγής κατά 20% το 2019 σε σχέση με το 2018.

Παράλληλα η εταιρία έχει προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα έχει διαθέσει το ένα από τα δυο πλοία που διαθέτει
ενώ αναζητεί αγοραστή και για το γεωτρύπανο Energean Force.

Επίδικο και το μέλλον των παραχωρήσεων για έρευνες

Κρίσιμες αποφάσεις όμως θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση και για το μέλλον των ερευνών στα θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στις εταιρίες ΕΛ-ΠΕ, Energean, Repsol, Total, Edison και Exxon Mobil.

Σε μια περίοδο όπου οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει και η κρίση που στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοίου φαίνεται να βαθαίνει, παραμένει άγνωστο πότε και εάν θα επανεκκινήσουν οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο ή και στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Πολύ δε περισσότερο που πρόκειται για περιοχές όπου οι διαδικασίες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο, ενώ σε ό,τι αφορά την Κρήτη μιλάμε για μεγάλα βάθη 2.500 και 3.000 μέτρων, με πολύ υψηλό κόστος έρευνας.

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική απάντηση του υπ. Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σε συνέντευξή του στο «Εθνος», ότι οι μόνες γεωτρήσεις που πιθανόν να δούμε να προχωρούν σε διάφορές περιοχές της Αν.Μεσογείου, όταν αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, θα είναι για όσες οι πετρελαϊκές είχαν ήδη πληρώσει σχεδόν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του κόστους διενέργειας τους.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε «πως είναι λογικό να υπάρξουν καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των γεωτρήσεων από την πλευρά των εταιριών, η διάρκεια των οποίων συναρτάται με την πορεία των δομικών μεγεθών της αγοράς πετρελαίου».

Πιθανό «πάγωμα» των υποχρεώσεων

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η κοινοπραξία Eni - Total ανακοίνωσε ότι μεταθέτει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για ένα χρόνο δηλαδή τον Μάρτιο του 2021, ενώ και η Exxon Mobil μεταθέτει το πρόγραμμα της στη Κύπρο για τον Σεπτέμβριο του 2021. Πόσο μάλλον οι ερευνητικές εργασίες στην Ελλάδα που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Πάντως σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να “παγώσει” το χρόνο όσον αφορά τις υποχρεώσεις των εταιριών, όπως αυτές απορρέουν από τις υπογεγραμμένες με το Δημόσιο συμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι για έργα σε ερευνητικό στάδιο, οι υποχρεώσεις των εταιριών θα μετατεθούν για το μέλλον.

Σημειώνεται ότι η Exxon Mobil, που μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Total (operator) έχουν αναλάβει τις έρευνες σε δύο περιοχές νότια της Κρήτης, ανακοίνωσε ζημιές 610 εκατ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά και περικοπές κατά 30% των επενδύσεων της. Στην λίστα των δαπανών που θα περικοπούν πρώτες θα είναι έρευνες σε περιοχές, όπου δεν έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές γεωτρήσεις.

Ανάλογη λογική ακολουθούν η Total και η Respol, οι οποίες έχουν συμφέροντα σε Κρήτη και Ιόνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης