Πετρέλαιο

Ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ για 10ήμερη πίστωση στην καταβολή φόρων από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων

Ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ για 10ήμερη πίστωση στην καταβολή φόρων από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων
Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ από 4 έως 19 Μαΐου, ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα για να τονώσει τη ρευστότητα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου
Τη 10ήμερη πίστωση στην καταβολή φόρων από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, από σήμερα και για δύο εβδομάδες, προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το Σάββατο (2/05).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η πίστωση στους εγκεκριμένους αποθηκευτές θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 4 έως τις 19 Μαΐου, και θα αφορά την καταβολή στις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), καθώς και
κάθε άλλης σχετικής επιβάρυνσης.

Για τη χορήγηση της πίστωσης, το σύνολο της βεβαιωμένης οφειλής θα καλύπτεται από σχετική οικονομική εγγύηση υπέρ του Δημοσίου. Έτσι, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του συνόλου της οφειλής, αυτή εισπράττεται με ανάλογη κατάπτωση της εγγύησης.

Το μέτρο του ΥΠΟΙΚ έρχεται σε μία συγκυρία όπου ο κλάδος καυσίμων αντιμετωπίζει πιεστικά προβλήματα ρευστότητας, καθώς ακόμη και εντός της κρίσης λόγω του κορωνοϊού, οι εταιρείες εμπορίας παρέμειναν υποχρεωμένες να προκαταβάλουν το σύνολο φόρων και δασμών για τα καύσιμα που προμηθεύονται, το οποίο αναλογεί στο 70% της τιμής. Κι αυτό σε μία εποχή όπου συρρικνώθηκαν τα έσοδά τους, καθώς για μια σημαντική μερίδα των πελατών τους παρατάθηκε κατά 75 ημέρες ο χρόνος εξόφλησης των επιταγών, τη στιγμή που οι πωλήσεις όλων των καυσίμων κίνησης σημείωσαν κατακόρυφη «βουτιά».

Τουλάχιστον 50% κάτω ο τζίρος τους επόμενους μήνες

Μάλιστα, τα δεδομένα θα ήταν ακόμη χειρότερα αν από τον Μάρτιο δεν είχαν αναθερμανθεί οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της χαμηλής τιμής του καυσίμου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο Worldenergynews, το «σωσίβιο» αυτό έχει ημερομηνία λήξης την 15η Μαΐου, όταν και θα εκπνεύσει η περίοδος διάθεσης του καυσίμου. Επομένως, αμέσως μετά θα καταρρεύσουν οι διακινούμενοι όγκοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ελλείψει του πετρελαίου θέρμανσης, ο τζίρος των εταιρειών εμπορίας θα είναι συρρικνωμένος τους επόμενους μήνες κατά τουλάχιστον 50%. Ένα πρόβλημα που κατ’ ουσίαν δεν αντιμετωπίζεται με την παροχή 10ήμερης πίστωσης, για χρονικό διάστημα μόλις 2 εβδομάδων μέσα στον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) έχει αποστείλει κατεπείγουσες επιστολές για το θέμα, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην ΑΑΔΕ, ζητώντας να δοθεί πίστωση 20-30 ημερών στην καταβολή των φόρων.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης