Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown της 4ης Μαΐου και αγωνία για τη μετάβαση στη νέα εποχή

Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown της 4ης Μαΐου και αγωνία για τη μετάβαση στη νέα εποχή
Στους δρόμους 3.000 αστυνομικοί, ανάλογα με το Πάσχα τα αστυνομικά μέτρα για την Πρωτομαγιά - Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου στις 4/5
Με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, η οποία αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, όταν και είναι προγραμματισμένο να αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας.
Αν και η κυβέρνηση και οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο να τηρηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις ιδίως σήμερα Παρασκευή 1/5 με αφορμή και τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς – για αυτόν άλλωστε το λόγο έχουν κινητοποιηθεί περίπου 3.000 αστυνομικοί – αλλά και το Σαββατοκύριακο, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην ερχόμενη Δευτέρα 4/5 με την αγωνία να είναι στα ύψη τόσο για τη συμπεριφορά των πολιτών όσο και για το πώς το «άνοιγμα» αυτό θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν βάσει του καλού και αισιόδοξου σεναρίου.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 140, τα κρούσματα σε ημερήσια βάση κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει υπό πλήρη έλεγχο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς τώρα θα φανεί κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, η οποία προβλέπει την τήρηση του μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης και την χρήση της μάσκας κατά τις επαφές, τις συναλλαγές και τις μετακινήσεις τους.
Από αυτήν άλλωστε τη συμπεριφορά θα εξαρτηθεί το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα, αλλά και το εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση και στο άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, όπως τις έχει προαναγγείλει.

Στο Προεδρικό Μέγαρο στις 4/5 ο Μητσοτάκης – Θα ενημερώσει για την πανδημία την ΠτΔ

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα με αφορμή και την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων.
Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την οικονομική διάσταση της πανδημίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιείται στο εξής σε τακτική μηνιαία βάση.
 
Στους 140 ο συνολικός αριθμός των νεκρών

Στα 2.591 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλα 15 επιβεβαιωμένα το τελευταίο 24ωρο. 
Ο αριθμός των νεκρών συμπολιτών μας ανέρχεται στους 140, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος. 38 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι δέκα είναι γυναίκες, με το 87% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.
Image
74 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως θα υπάρχει διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση. 
Συστήνεται σε όλα τα άτομα με σοβαρή ή οξεία λοίμωξη, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, υγιεινονομικοί υπάλληλοι, προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής.
Image
Ο καθηγητής σημείωσε πως ο έλεγχος αντισωμάτων θα γίνεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η καμπύλη στη χώρα μας παραμένει σταθερή, ενώ έκανε λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα. 
Image
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα γίνονται τεστ σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα, ηλικιωμένους και υγειονομικούς. 
Επισήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για διάγνωση, αλλά μόνο για επιδημιολογικούς λόγους.
Image
Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «χθες ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μία μελέτη με πάνω από 100 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα. 
Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξέφρασε, ταυτόχρονα, την οργή του για όσους δήθεν γνωρίζουν περισσότερα για την πανδημία.
«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά.
Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση.
Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. 
Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον.
Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα.
Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. 
Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.
Και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. 
Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; 
Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. 
Εμείς δεν έχουμε αγωνία;».
«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια.
Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. 
Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. 
Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για τα παιδιά, ο κ. Τσιόδρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι τα είχε χαρακτηρίσει «υγειονομικές βόμβες». 
Αν είχα πει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να με είχατε καθαιρέσει την ίδια στιγμή. Κάνουμε το άνοιγμα αυτό (σ.σ. των σχολείων), εξήγησε, γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. 
«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ» σημείωσε, ενώ ζήτησε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που υπάρχει στην οικογένεια του παιδιού άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Γιατί τώρα λέμε «ναι» στις μάσκες

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα σε περίπτωση μη χρήσης της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας αντιπαρήλθε τα περί ποινών και επέμεινε ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με σωστή χρήση του αντισηπτικού. 
Παράλληλα, εξήγησε εκ νέου γιατί η Επιτροπή των ειδικών λέει τώρα «ναι» στην χρήση της μάσκας.
Η ιατρική μάσκα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υγειονομικούς χώρους, εξήγησε, ενώ είπε ότι την υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν χρειάζεται κανείς να την βρει στο εμπόριο, αλλά να την φτιάξει μόνος του στο σπίτι, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει σχετικό βίντεο με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.
Ακόμη, εξήγησε γιατί το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. όπως ανέφερε, τα καταστήματα που θ' ανοίξουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι μόλις το 10% του συνόλου και αυτά επελέγησαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Οι καφετέριες και οι χώροι εστίασης είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός» εξήγησε, αιτιολογώντας γιατί δεν θα ανοίξουν άμεσα.
Ιδιαίτερα ανήσυχος ως προς την εξέλιξη της πορείας εφαρμογής των μέτρων αυτοπροστασίας εμφανίστηκε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Θέλω να χτυπήσω καμπανάκι. 
Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή τη χαλάρωση» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, εμφανώς προβληματισμένος από το γεγονός ότι χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακινήσεις και 1.301 παραβιάσεις αναφορικά με άσκοπες μετακινήσεις, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει σημειωθεί από την αρχή των μέτρων αυτοπεριορισμού, όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
ίδιος εξήγησε πως «αυτό το είναι σημαντικό για την εφαρμογή του σχεδίου μας» και πρόσθεσε ότι «όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη», προειδοποιώντας για τυχόν παραβάσεις.
Με δεδομένο ότι «τρείς μέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειάς μας», η «κόπωση μας έχει καταβάλλει όλους» παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή όλων με αφορμή την αυριανή επέτειο της Πρωτομαγιάς.

«Πρωτομαγιά αλλιώς»

«Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά με καιρό ανοιξιάτικο» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς λέγοντας πως «όπως και το Πάσχα, θα περάσουμε την αυριανή μέρα διαφορετικά», δηλαδή προκρίνοντας μια βόλτα γύρω από το σπίτι. 
Στον αντίποδα, «απαγορεύονται οι μετακινήσεις» υπενθύμισε για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και επανήλθε απευθύνοντας κάλεσμα στα εργατικά σωματεία και τις πολιτικές δυνάμεις να «σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια».
Με τα περιοριστικά μέτρα «να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα», διάστημα κατά το οποίο απαιτείται γραπτό μήνυμα ή βεβαίωση μετακίνησης, «μελετάμε κάθε βήμα με προσοχή» ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε και manual» για να ακολουθήσουμε, ενώ κάθε χώρα παρακολουθεί τις καλές πρακτικές της άλλης, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. 
Με σημαία την ευθύνη «Χέρια πλένουμε, Αποστάσεις κρατάμε, Μάσκες φοράμε» υπενθύμισε ο Υφυπουργός, ενώ δεν σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών τις επόμενες ημέρες.

Η άρση των περιορισμών από τις 4/5 - Ποιους αφορά, τι προβλέπεται

Το πρώτο βήμα σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πραγματικότητα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 4/5.
Όπως ανακοινώθηκε, στις 4/5 ανοίγουν:
-βιβλιοπωλεία,
-καταστήματα οπτικών,
-καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
-καταστήματα πώλησης φυτών,
-ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού),
-Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,
-καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,
-κουρεία, κομμωτήρια και
-κέντρα αισθητικής.
Επιπλέον, από τις 4/5 επαναρχίζουν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Ωράριο και κανόνες λειτουργίας

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί ενώ το ωράριο σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 21:00 τα Σάββατα.
Σημειώνεται πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες ενώ πέρα από τον κανόνα της απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, θα ισχύουν και κανόνες ως προς το πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται εντός των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε ένα κατάστημα έως 20 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα, από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ενώ άνω των 100 τ.μ. θα μπορούν να βρίσκονται 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
Από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ των περιφερειών ενώ παραμένει η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών ειδών ενώ θα ισχύσει και νέο ωράριο εργασίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρία κύματα (στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00) ενώ οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα – εξαιρούνται τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνοι – θα πηγαίνουν στις δουλειές τους σε δύο κύματα, στις 09:00 και στις 10:00.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις από τις 4/5

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 καταργούνται οι περιορισμοί με την αποστολή SMS στον αριθμό 13033 και γραπτών βεβαιώσεων.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός του νομού, αλλά παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και οι μετακινήσεις σε νησιά.
Παράλληλα, και για την αποφυγή συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες, συστήνεται η χρήση ΙΧ και για αυτό το λόγο αναστέλλεται η ισχύς του Δακτυλίου για όλο τον Μάιο.
Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική, ενώ προβλέπεται αύξηση στη συχνότητα των δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής από τις 07:00 έως τις 10:00 το πρωί και από τις 14:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.
Image

Το δεύτερο στάδιο: 11/5

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 11 Μαΐου θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
-    Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης
-    Ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
-    Λειτουργούν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
-    Επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές
Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου: 
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Image

Πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Για όσους – είτε επιχειρήσεις είτε πολίτες/καταναλωτές - δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, προβλέπονται πρόστιμα. 
Οι επιχειρήσεις που θα σπάσουν την καραντίνα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων. 
Παράλληλα, στα 150 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους δεν θα φορούν μάσκα εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε όποιους άλλους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση τους.

Αλλαγές στα μέσα μεταφοράς 

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στους κανόνες όσον αφορά την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Συγκεκριμένα, 
-Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. 
Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
-Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
-Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
-Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και θα κατέβει στα 6 λεπτά.
-Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι τα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
-Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα πάνε το επόμενο διάστημα στα 1.000. 
Επιπρόσθετα για να διευκολυνθούν οι πολίτες ανακοινώθηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για το Μάιο και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.
Για τα ταξί εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης