Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Γραμμή ρευστότητας για τις επιχειρήσεις με επιτόκιο έως 1% και ποσά από 2 έως 500 χιλ. ευρώ

Γραμμή ρευστότητας για τις επιχειρήσεις με επιτόκιο έως 1% και ποσά από 2 έως 500 χιλ. ευρώ
Το δάνειο θα εξοφληθεί σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022
Ζεστό χρήμα που φθάνει ακόμα και τις  500.000 ευρώ, διοχετεύει το οικονομικό επιτελείο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες και μεγάλες  επιχειρήσεις που ξεκινούν δραστηριότητα και έρχονται αντιμέτωπες με τις υποχρεώσεις που τρέχουν.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν κατεβάσει ρολά ή υπολειτουργούσαν την περίοδο της καραντίνας με αποτέλεσμα το 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής να αποτελεί σημαντική γραμμή ρευστότητας για να σταθούν στα πόδια τους.
Τα ποσά της ενίσχυσης ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ για τις πολύ μικρές εταιρίες, ανεβαίνουν στα 30.000 ευρώ για τις μεσαίες για να φθάσουν στα  500.000 ευρώ, δηλαδή στο ανώτατο όριο της επιδότησης για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.
Το ποσό της ενίσχυσης κάθε μια από τις 100.000 επιχειρήσεις προσδιορίστηκε με βάση  την πτώση του τζίρου κατά το μήνα Μάρτιο αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων της.  
Η πίστωση των ποσών στις επιχειρήσεις θα γίνει απευθείας στου τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ενώ το μέτρο θα επαναληφθεί και τον Μάιο.
Με δεδομένο ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο από το κράτος και θα εμφανίζεται ως οφειλή της επιχείρησης προς την εφορία αφού που έχει σπουδαίο ενδιαφέρον είναι το επιτόκιο  το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι χαμηλότερο του 1% που σημαίνει ότι η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση θα είναι πολύ χαμηλή.
Για ένα περίπου έτος ο επιχειρηματίας δεν θα πληρώνει δόση, κάτι που σημαίνει ότι έως και τον Δεκέμβριο του 2021 θα υπάρχει περίοδος χάριτος.
Το δάνειο θα εξοφληθεί σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Τα 2 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής (πρώτη και δεύτερη φάση) η κυβέρνηση θα τα καλύψει από κοινοτικούς πόρους και συγκεκριμένα της από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Εντός του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί και η δεύτερη φάση του προγράμματος που θα δίνει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους.
Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενσωματώνει  αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του δανείου του 1 δισ. ευρώ, απομονώνοντας από την επόμενη φάση της κούρσας τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση της κρατικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.
Όσες πάντως απορρίφθηκαν από την πρώτη φάση θα μπορούν να υποβάλλουν ξανά αίτηση εφόσον ο τζίρος τους φέτος τον Απρίλιο ήταν κατώτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου  του 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

Αναλυτικότερα όμως η κατανομή των ελάχιστων ποσών του δανείου της επιστρεπτέας έχει ως εξής:

* 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

* 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους.

* 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

* 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,

* 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους

* 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα

* 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 και έως 500 άτομα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης