Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Όλο το σχέδιο - μεταβατική ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας - Πόσοι και ποιοι εντάσσονται, με ποια κριτήρια

Όλο το σχέδιο - μεταβατική ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας - Πόσοι και ποιοι εντάσσονται, με ποια κριτήρια
Ο Ιούλιος θεωρείται μήνας κομβικός με δεδομένο πως τότε επαναξιολογείται η ελληνική οικονομία
Περί τους 550.000 δικαιούχους θα αφορά το πρόγραμμα γέφυρα για την "προστασία" της πρώτης κατοικίας καθώς θα περικλείει περίπου τους τριπλάσιους δικαιούχους από εκείνους που βρίσκονταν στην περίμετρο δυνάμει του νόμου 4605/19.
Ας σημειωθεί ότι προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο αυτό θα αναμένεται μέσα στο Μάιο η στενή συνεργασία των θεσμών με το Υπουργείο Ανάπτυξης.  
Υπάρχει ένας μήνας  περίπου για διμερή συμφωνία.
Από το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο μόνον μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα διατηρηθεί μέχρι και τον Ιούλιο, υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ αφού και ο νόμος 4605 προέβλεπε επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων για τους δικαιούχους. 

Πόροι, δικαιούχοι  και κριτήρια

-Με βάση τους τότε υπολογισμούς περίπου τα 2/3  (185.000 άτομα) όσων είχαν κόκκινα στεγαστικά δάνεια το 2019 ήταν δυνητικά επιλέξιμοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο μόνον 3000 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν και έλαβαν την επιδότηση δόσης. 
Ετσι εκταμιεύτηκαν περίπου 40.000 ευρώ μόνον κάτι το οποίο σημαίνει πως περίπου ολόκληρο το παραπάνω ποσό μένει εγκεκριμένο για μια τέτοια ενέργεια. 
Επειδή για τα κονδύλια του ενδιάμεσου προγράμματος  θα χρησιμοποιηθεί και το ΕΣΠΑ μπορεί το τελικό ποσό να αυξηθεί σημαντικά.
-Στα νέα κριτήρια λοιπόν θα ενταχθούν τρεις φορές περισσότεροι δικαιούχοι από το προηγούμενο πρόγραμμα διότι το νέο ενδιάμεσο πρόγραμμα που θα λήξει στο τέλος του έτους σχετίζεται και με το πλήγμα από την πανδημία.
-Βάσει των ΚΑΔ οι δικαιούχοι είναι 1,7 εκατ. άτομα εκ των οποίων πρόχειροι υπολογισμοί μιλούν για 1,2 εκατ. δικαιούχους που έχουν στεγαστικό δάνειο. 
Αυτό από μόνο του ερμηνεύεται ως ότι θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια για την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού.
Άρα θα πρέπει να αναμένεται συνυπολογισμός εισοδήματος οικογενειακής κατάστασης κλπ ώστε τελικώς ο αριθμός να κινηθεί στη λογική του τριπλασιασμού της περιμέτρου.
-Πηγές γνωρίζουσες καλά την πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης θεωρούν πως αποκλείεται η DG Comp να επιτρέψει την πλήρη επιδότηση της δόσης. 
Όμως θεωρούν πως θα επιτευχθεί κάτι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο θα βαίνει μειούμενο το προσεχές χρονικό διάστημα.
Το πρόγραμμα γέφυρα της προστασίας θα κινηθεί αυστηρά μέχρι το τέλος του έτους και θα ανακοινωθεί πριν τον Ιούλιο.
Ο Ιούλιος θεωρείται μήνας κομβικός με δεδομένο πως τότε επαναξιολογείται η ελληνική οικονομία. 
Επομένως το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι συμφωνημένο με τους θεσμούς.
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τη δεύτερη ευκαιρία θα είναι έτοιμο προς το τέλος του θέρους- ίσως και νωρίτερα- θα ψηφιστεί και θα ισχύσει από 1.1.2021. 
Με βάση αυτό το δίκαιο η έννοια της προστασίας σταματάει και έτσι διαχωρίζεται το εμπορικό κομμάτι από το κοινωνικό. 
Οι έχοντες ανάγκη προστασίας θα τύχουν σχετικής κοινωνικής  μέριμνας που όμως δεν θα φροντίζει για την προστασία της περιουσίας τους αλλά για την προστασία των ίδιων. 

Ειρήνη Σακελλάρη
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης