Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σε ανώτατο επίπεδο θα λυθεί η προστασία της Α΄ κατοικίας λόγω διαφωνιών με δανειστές

Σε ανώτατο επίπεδο θα λυθεί η προστασία της Α΄ κατοικίας λόγω διαφωνιών με δανειστές
Τρεις πυλώνες συζητούνται με τους θεσμούς
Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο (έγκυρες πληροφορίες μιλούν για τον ίδιο τον πρωθυπουργό) φαίνεται πως περνάει προς επίλυση το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς θεσμοί και κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν βρήκαν κοινό τόπο.
Είναι απορίας άξιον όταν έχει υπάρξει τέτοια χαλάρωση σε όλα τα θέματα πως είναι δυνατόν κάποιοι θεσμοί που δεν ανήκουν μάλιστα σε επίπεδο principal να διατηρούν αντιρρήσεις σε σημείο εμμονής.
Παρά το γεγονός πως δεν δέχθηκαν καμία από τις προτεινόμενες από την ελληνική κυβέρνηση λύσεις στο τέλος της ημέρας, εν τούτοις κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως δεν είναι μακριά από μια κάποια λύση.
Σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας αυτή περιλαμβάνει τρία σκέλη:
-Nα συνεχίσει να λειτουργεί η πλατφόρμα για ένα περίπου δίμηνο για κορωνόπληκτους και μη.
Οι θεσμοί αντιτείνουν πολύ λίγες ημέρες ακόμη μόνον για τους κορωνόπληκτους.
-Να επιδοτηθεί η δόση του στεγαστικού δανείου για κορωνόπληκτους δανειολήπτες, κατ' αρχήν στο 100% για τους τρεις πρώτους μήνες και στη συνέχεια το ποσοστό αυτό να βαίνει μειούμενο ως το 50%.
Η επιδότηση θα λήξει στο τέλος της χρονιάς.  Μέσα σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση πέραν των συνεπών δανειοληπτών ζητά να ενταχθούν και ευαίσθητες ομάδες οι οποίοι έχουν NPLs αλλά ακόμη και καταγγελμένα δάνεια αν και εφόσον εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις και έχουν επιδείξει συνεπή διαγωγή.
Οι θεσμοί δε συζητούν τις δύο τελευταίες κατηγορίες.
-Να διαμορφωθεί πρόβλεψη άλλου τύπου που θα συνοδεύει εσαεί τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε επίπεδο προστασίας, πρόβλεψη που δεν θα σχετίζεται με τον πτωχευτικό νόμο.
Στην πρόβλεψη αυτήν θα περιλαμβάνεται η λογική της μη έξωσης παρά το γεγονός πως ο δανειολήπτης θα χάνει την περιουσία του ή και η πρόσβασή του σε άλλες κατοικίες.
Οι θεσμοί θέλουν το όποιο καθεστώς προστασίας να μην το αντιμετωπίσουν στην αξιολόγηση του Ιουλίου. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως πλειστηριασμοί δεν θα λάβουν χώρα όσο το πλήγμα από τον κορωνοϊό είναι ορατό.
Ας σημειωθεί πως η πτώχευση στο σύνολό της θα προβλέπει και τη διαμόρφωση εταιρίας του Δημοσίου η οποία θα αγοράζει εκπλειστηριαζόμενες κατοικίες.
Σε ότι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο οι διαδικασίες προχωρούν και εκτιμάται πως αυτό θα εφαρμοστεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Οι τράπεζες επιμένουν με αρωγούς και τους θεσμούς πως η προστασία δεν πρέπει να συγχέεται με το πτωχευτικό δίκαιο το οποίο αποτελεί εμπορική πράξη.
Το κοινωνικό κομμάτι είναι διαφορετικό, το φροντίζει ο κρατικός προϋπολογισμός και η φροντίδα θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσα κονδύλια μπορεί ο προϋπολογισμός να διαθέσει.
Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς αυτοί θα διενεργούνται κανονικά - ή τουλάχιστον αυτό ζητούν οι τράπεζες- σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης