Τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις των Microsoft, Alphabet και Amazon
Ώθηση στις διεθνείς αγορές έδωσε σήμερα (29/4) η ανακοίνωση της Gilead για την επιτυχημένη κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir στη θεραπεία της νόσου COVID - 19.
Το πειραματικό φάρμακο βοήθησε να βελτιωθούν τα συμπτώματα σε ασθενείες με COVID-19 που το έλαβαν νωρίς, αντί για αργότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Σε μελέτη της εταιρείας, το 62% των ασθενών που τους χορηγήθηκε νωρίς το φάρμακο έλαβαν εξιτήριο σε σύγκριση με 49% που τους χορηγήθηκε αργότερα, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25% διατήρησε το εύρος επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειται από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), εν μέσω άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας από την πανδημία του κορωνοϊού και αναμενόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πλήγμα στη δημόσια υγεία και την οικονομία από την πανδημία είναι «τεράστιο».
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 0% με 0,25%.
Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει αυτό το εύρος στόχων έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους του Δημοσίου και μετοχές στα ποσά που απαιτούνται για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προωθώντας έτσι την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειάζεται να πράξει περισσότερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).
Αφού δεσμεύθηκε ότι η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «το πλήρες φάσμα των εργαλείων της», ο κορυφαίος τραπεζίτης εκτίμησε ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα φθάσει σε διψήφιο ποσοστό προσεχώς, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στη μεταποίηση για τον Απρίλιο 2020.
«Η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει πρωτοφανή πτώση το δεύτερο τρίμηνο.
Τα επιτόκια βρίσκονται στο επίπεδο που πρέπει να είναι», σχολίασε.
Από τις αρχές του Μαρτίου, όταν η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή στις ΗΠΑ, η Fed προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της μέχρι να φτάσουν ουσιαστικά στο μηδέν, ενώ αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιεί.
Αύριο θα συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η επενδυτική προσοχή στρέφεται παράλληλα στα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το α’ τρίμηνο τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5%.
Επίσης, τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο, με τις Microsoft, Alphabet και Amazon να πρωταγωνιστούν.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπαράζ το αποτελεσμάτων τριμήνου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η μητρική της Google, Alphabet Inc. ανακοίνωσε χθες το βράδυ αύξηση κερδών για το α' τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,89% στις 11.107 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +2,21% στις 18.067 μονάδες.
Ελπιδοφόρα είναι τα νέα από τη φαρμακοβιομηχανία Gilead σχετικά με τη δοκιμή του φαρμάκου remdesivir κατά της νόσου COVID -19.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η κλινική δοκιμή πέτυχε τον βασικό της στόχο.
H Gilead αναφέρει ότι υα υποβάλλει τα στοιχεία της κλινικής δομικής προς δημοσίευση τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Gilead, αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία.
H διαπραγμάτευση της μετοχής της Gilead ανεστάλη στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση.
Από τις αρχές του 2020 ο τίτλος έχει ενισχυθεί κατά 21%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των BP, Total και Royal Dutch Sell ενισχύονται κατά 1,7%-2,6% καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο ύστερα από τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου.
Η μετοχή της εταιρίας AMS, που ειδικεύεται σε αισθητήρες, σημείωσε άλμα 10,8% καθώς αναμένει ο αντίκτυπος από τον κορονοϊό να είναι περιορισμένος το δεύτερο τρίμηνο.
Η Daimler προέβλεψε ότι τα λειτουργικά κέρδη στη μονάδα αυτοκινήτων και φορτηγών Mercedes-Benz να είναι υψηλότερα από το επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς ενώ η Volkswagen ανακοίνωσε ότι αναμένει να είναι κερδοφόρα για το σύνολο της χρήσης της.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, στο BBB- από BBB, με σταθερές προοπτικές (outlook), προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Για το 2020 η Ιταλία θα σημειώσει ύφεση -8% και για το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί +3,7%.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία ακόμη και με αυτή την υποβάθμιση διατηρεί την επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία της Ιταλίας και τη δημοσιονομική της θέση.
Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση 8% του ΑΕΠ το 2020 -με κίνδυνο να αποδειχτεί ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό- και μια σχετικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, υπό την προϋποθεση ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα οδηγούσε σε εκτεταμένη επανέναρξη των περιοριστικών μέτρων.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 20% το 2020, με βασική πρόβλεψη να είναι στο 156% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2020.
Σύμφωνα πάντα με το βασικό σενάριο δυναμικής του χρέους, ο δείκτης χρέος προς ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους διατηρησιμότητας του χρέους.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, στα 66 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο α΄τρίμηνο του 2020, από 201 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, με την πτώση να ανέρχεται στο 67%, καθώς οι συνέπειες από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός βρίσκονται στο επίκεντρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τράπεζα έβαλε στην άκρη «μαξιλάρι» ύψους 260 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες από τον κορωνοϊό.
Οι ζημιές που αντιστοιχούν στους μετόχους, ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 97 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων στην επενδυτική τραπεζική κατά 18% βελτίωσε την εικόνα των αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.
Τα έσοδα από τη μονάδα σταθερού εισοσήματος αυξήθηκαν κατά 13%.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,35 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2019.
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της Deutsche Bank, μετά τις ανακοινώσεις της Κυριακής, με αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώνει συγκρατημένη άνοδο 1,8%.
Την Κυριακή η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι κατέγραψε απρόσμενη κερδοφορία στο α΄τρίμηνο του έτους, παρά τη ραγδαία αύξηση των προβλέψεων.
Η άνοδος της μετοχής σε μηνιαία βάση ανέρχεται στο 17% και σε εβδομαδιαία στο 7%.
Βουτιά -4,8% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το α' 3μηνο του 2020, λόγω του lockdown του Μαρτίου
Χειρότερη του αναμενομένου ήταν η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο 4,8%, από 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αποτυπώνουν τη βαθιά ζημιά που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού στην οικονομία των ΗΠΑ.
Μάλιστα, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά το -1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το -8,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ήτοι στη μεγάλη οικονομική κρίση.
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ήδη τις ΗΠΑ σε ύφεση παρόλο που ο τεχνικός ορισμός είναι γενικά δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η αμερικανική οικονομία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%.
Αυτή η άποψη οφείλεται κυρίως στο ότι τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν μόνο λίγες εβδομάδες από το οικονομικό lockdown που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού, και ακόμη και σε αυτό πιθανώς να υποτιμούν την πραγματική ζημιά.
Όταν το Υπουργείο Εμπορίου κάνει τις αναθεωρήσεις του στην αρχική ανάγνωση του ΑΕΠ, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δείξει επιπλέον μείωση περίπου 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs.
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για παράδειγμα, η πρώτη εκτίμηση για το 4ο τρίμηνο του 2008 ήταν πτώση 3,8%, η οποία υπερδιπλασιάστηκε τη στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε όλους τους αριθμούς.
Ένα ζήτημα είναι ότι με τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειστές - η Citigroup εκτιμά ότι το 95% του ΑΕΠ υπόκειται σε παραγγελίες στο σπίτι - ήταν δύσκολο να ληφθούν ακριβείς αριθμοί σχετικά με την κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.
"Πιστεύουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν ακόμη χειρότερη", δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Spencer Hill.
«Μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αναθεωρήσεις στα δεδομένα ανάπτυξης είναι συχνές σε ύφεση και άλλες περιόδους υψηλής οικονομικής αστάθειας».
Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες λιανικών πωλήσεων και διαρκών αγαθών για τον Μάρτιο που δεν ήταν τόσο άσχημες.
Ήπια άνοδος στην Ασία
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (29/4) οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,44% στις 2.822,44 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,12% και τις 10.514,17 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακές μεταβολές, στο +0,02% και τις 24.581 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,47% στις 10.772,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,70% στις 1.947,56 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η άνοδος για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +0,67% και τις 4.560,07 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,51% στις 5.393,40 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε νέο πακέτο στήριξης ύψους 240 δισ. δολ. προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τη μάχη της χώρας απέναντι στην πανδημία του Covid-19 και να περιορίσει τον αντίκτυπο του ιού στην εγχώρια οικονομία.
«Δε χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι αγορές της Ασίας να επιστρέψουν ξανά στο λεωφορείο του ράλι», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής αγορών της AxiTrader, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές αναμένουν μία σημαντική επανεγγραφή της δήλωσης πολιτικής από την Επιτροπή της Fed, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ρυθμίσεις στην πολιτική θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με πτώση, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημειώθηκε τη δευτέρα, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί κατά -1,40% στις 8.607,73 μονάδες, εν μέσω πιέσεων στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,13% στις 24.101,55 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -0,52% στις 2.863,39 μονάδες.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Το πειραματικό φάρμακο βοήθησε να βελτιωθούν τα συμπτώματα σε ασθενείες με COVID-19 που το έλαβαν νωρίς, αντί για αργότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Σε μελέτη της εταιρείας, το 62% των ασθενών που τους χορηγήθηκε νωρίς το φάρμακο έλαβαν εξιτήριο σε σύγκριση με 49% που τους χορηγήθηκε αργότερα, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25% διατήρησε το εύρος επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειται από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), εν μέσω άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας από την πανδημία του κορωνοϊού και αναμενόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πλήγμα στη δημόσια υγεία και την οικονομία από την πανδημία είναι «τεράστιο».
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 0% με 0,25%.
Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει αυτό το εύρος στόχων έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους του Δημοσίου και μετοχές στα ποσά που απαιτούνται για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προωθώντας έτσι την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειάζεται να πράξει περισσότερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).
Αφού δεσμεύθηκε ότι η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «το πλήρες φάσμα των εργαλείων της», ο κορυφαίος τραπεζίτης εκτίμησε ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα φθάσει σε διψήφιο ποσοστό προσεχώς, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στη μεταποίηση για τον Απρίλιο 2020.
«Η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει πρωτοφανή πτώση το δεύτερο τρίμηνο.
Τα επιτόκια βρίσκονται στο επίπεδο που πρέπει να είναι», σχολίασε.
Από τις αρχές του Μαρτίου, όταν η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή στις ΗΠΑ, η Fed προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της μέχρι να φτάσουν ουσιαστικά στο μηδέν, ενώ αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιεί.
Αύριο θα συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η επενδυτική προσοχή στρέφεται παράλληλα στα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το α’ τρίμηνο τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5%.
Επίσης, τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο, με τις Microsoft, Alphabet και Amazon να πρωταγωνιστούν.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπαράζ το αποτελεσμάτων τριμήνου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η μητρική της Google, Alphabet Inc. ανακοίνωσε χθες το βράδυ αύξηση κερδών για το α' τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.
O δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +2,19% στις 24.629 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +2,66% στις 2.939 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +3,57% στις 8.914 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 31,42 μονάδες.Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +2,66% στις 2.939 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +3,57% στις 8.914 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,89% στις 11.107 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +2,21% στις 18.067 μονάδες.
Ελπιδοφόρα είναι τα νέα από τη φαρμακοβιομηχανία Gilead σχετικά με τη δοκιμή του φαρμάκου remdesivir κατά της νόσου COVID -19.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η κλινική δοκιμή πέτυχε τον βασικό της στόχο.
H Gilead αναφέρει ότι υα υποβάλλει τα στοιχεία της κλινικής δομικής προς δημοσίευση τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Gilead, αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία.
H διαπραγμάτευση της μετοχής της Gilead ανεστάλη στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση.
Από τις αρχές του 2020 ο τίτλος έχει ενισχυθεί κατά 21%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των BP, Total και Royal Dutch Sell ενισχύονται κατά 1,7%-2,6% καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο ύστερα από τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου.
Η μετοχή της εταιρίας AMS, που ειδικεύεται σε αισθητήρες, σημείωσε άλμα 10,8% καθώς αναμένει ο αντίκτυπος από τον κορονοϊό να είναι περιορισμένος το δεύτερο τρίμηνο.
Η Daimler προέβλεψε ότι τα λειτουργικά κέρδη στη μονάδα αυτοκινήτων και φορτηγών Mercedes-Benz να είναι υψηλότερα από το επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς ενώ η Volkswagen ανακοίνωσε ότι αναμένει να είναι κερδοφόρα για το σύνολο της χρήσης της.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, στο BBB- από BBB, με σταθερές προοπτικές (outlook), προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Για το 2020 η Ιταλία θα σημειώσει ύφεση -8% και για το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί +3,7%.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία ακόμη και με αυτή την υποβάθμιση διατηρεί την επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία της Ιταλίας και τη δημοσιονομική της θέση.
Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση 8% του ΑΕΠ το 2020 -με κίνδυνο να αποδειχτεί ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό- και μια σχετικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, υπό την προϋποθεση ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα οδηγούσε σε εκτεταμένη επανέναρξη των περιοριστικών μέτρων.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 20% το 2020, με βασική πρόβλεψη να είναι στο 156% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2020.
Σύμφωνα πάντα με το βασικό σενάριο δυναμικής του χρέους, ο δείκτης χρέος προς ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους διατηρησιμότητας του χρέους.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, στα 66 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο α΄τρίμηνο του 2020, από 201 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, με την πτώση να ανέρχεται στο 67%, καθώς οι συνέπειες από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός βρίσκονται στο επίκεντρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τράπεζα έβαλε στην άκρη «μαξιλάρι» ύψους 260 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες από τον κορωνοϊό.
Οι ζημιές που αντιστοιχούν στους μετόχους, ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 97 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων στην επενδυτική τραπεζική κατά 18% βελτίωσε την εικόνα των αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.
Τα έσοδα από τη μονάδα σταθερού εισοσήματος αυξήθηκαν κατά 13%.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,35 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2019.
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της Deutsche Bank, μετά τις ανακοινώσεις της Κυριακής, με αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώνει συγκρατημένη άνοδο 1,8%.
Την Κυριακή η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι κατέγραψε απρόσμενη κερδοφορία στο α΄τρίμηνο του έτους, παρά τη ραγδαία αύξηση των προβλέψεων.
Η άνοδος της μετοχής σε μηνιαία βάση ανέρχεται στο 17% και σε εβδομαδιαία στο 7%.
Βουτιά -4,8% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το α' 3μηνο του 2020, λόγω του lockdown του Μαρτίου
Χειρότερη του αναμενομένου ήταν η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο 4,8%, από 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αποτυπώνουν τη βαθιά ζημιά που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού στην οικονομία των ΗΠΑ.
Μάλιστα, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά το -1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το -8,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ήτοι στη μεγάλη οικονομική κρίση.
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ήδη τις ΗΠΑ σε ύφεση παρόλο που ο τεχνικός ορισμός είναι γενικά δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η αμερικανική οικονομία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%.
Αυτή η άποψη οφείλεται κυρίως στο ότι τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν μόνο λίγες εβδομάδες από το οικονομικό lockdown που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού, και ακόμη και σε αυτό πιθανώς να υποτιμούν την πραγματική ζημιά.
Όταν το Υπουργείο Εμπορίου κάνει τις αναθεωρήσεις του στην αρχική ανάγνωση του ΑΕΠ, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δείξει επιπλέον μείωση περίπου 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs.
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για παράδειγμα, η πρώτη εκτίμηση για το 4ο τρίμηνο του 2008 ήταν πτώση 3,8%, η οποία υπερδιπλασιάστηκε τη στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε όλους τους αριθμούς.
Ένα ζήτημα είναι ότι με τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειστές - η Citigroup εκτιμά ότι το 95% του ΑΕΠ υπόκειται σε παραγγελίες στο σπίτι - ήταν δύσκολο να ληφθούν ακριβείς αριθμοί σχετικά με την κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.
"Πιστεύουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν ακόμη χειρότερη", δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Spencer Hill.
«Μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αναθεωρήσεις στα δεδομένα ανάπτυξης είναι συχνές σε ύφεση και άλλες περιόδους υψηλής οικονομικής αστάθειας».
Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες λιανικών πωλήσεων και διαρκών αγαθών για τον Μάρτιο που δεν ήταν τόσο άσχημες.
Ήπια άνοδος στην Ασία
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (29/4) οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,44% στις 2.822,44 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,12% και τις 10.514,17 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακές μεταβολές, στο +0,02% και τις 24.581 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,47% στις 10.772,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,70% στις 1.947,56 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η άνοδος για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +0,67% και τις 4.560,07 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,51% στις 5.393,40 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε νέο πακέτο στήριξης ύψους 240 δισ. δολ. προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τη μάχη της χώρας απέναντι στην πανδημία του Covid-19 και να περιορίσει τον αντίκτυπο του ιού στην εγχώρια οικονομία.
«Δε χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι αγορές της Ασίας να επιστρέψουν ξανά στο λεωφορείο του ράλι», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής αγορών της AxiTrader, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές αναμένουν μία σημαντική επανεγγραφή της δήλωσης πολιτικής από την Επιτροπή της Fed, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ρυθμίσεις στην πολιτική θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με πτώση, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημειώθηκε τη δευτέρα, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί κατά -1,40% στις 8.607,73 μονάδες, εν μέσω πιέσεων στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,13% στις 24.101,55 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -0,52% στις 2.863,39 μονάδες.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr