Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν φρενάρει, αλλά επιταχύνεται το μεταρρυθμιστικό έργο - Τέλος οι ΠΝΠ

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν φρενάρει, αλλά επιταχύνεται το μεταρρυθμιστικό έργο - Τέλος οι ΠΝΠ
Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο
Τη θέση ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν φρενάρει, αλλά επιταχύνεται διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει από τις 11:00 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους υπουργούς του για τις προσπάθειες τους σχετικά με την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστήριξε πως το μεταρρυθμιστικό έργο δεν φρενάρει, αντίθετα επιταχύνεται και ανακοίνωσε ότι έως την 31η Ιουλίου θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή 26 Νομοσχέδια.
Επιπλέον, φέρεται να υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την κανονική συνέχιση των εργασιών της Βουλής και το καλοκαίρι, χωρίς θερινά τμήματα.
Ο κ.Μητσοτάκης αφού εξέφρασε την ευχή να είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης και από τον Μάιο και μετά να μπορούν οι υπουργοί να συνεδριάζουν διά ζώσης, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σύνθετης κρίση, η οποία, όπως είπε, είχε χαρακτηριστικά όχι μόνο ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά.

Ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι

«Έχουμε προχωρήσει, όπως γνωρίζετε, σε μία σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή ξεκινώντας από την επόμενη Δευτέρα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε και πάλι την έννοια της συλλογικής και της συνολικής ευθύνης.
Όπως επιδείξαμε μεγάλη υπευθυνότητα, ως κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών και συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις των ειδικών, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα.
Από μίας πλευράς, το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας.
Γι’ αυτό απαιτείται να επαναλαμβάνουμε συνέχεια τα βασικά μας μηνύματα για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σταδιακή επαναφορά σε μία νέα καθημερινότητα θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και για να μην υπάρξει κάποιο αναγκαστικό πισωγύρισμα.
Έχει, νομίζω, πολύ μεγάλη σημασία -και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και αναλυτικά αύριο στη Βουλή- να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει -γιατί έχουμε κάνει πολλά- για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων αυτής της πανδημίας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.
Έχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις.
Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτά αύριο.
Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικά πυκνό νομοθετικό έργο από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Η Βουλή δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα και στον προγραμματισμό μας από τώρα μέχρι την 31η Ιουλίου έχουμε 26 νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί.
Ένα είναι, ήδη, σε συζήτηση στη Βουλή, για επτά νομοσχέδια έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση κι έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ένας σημαντικός αριθμός θα συζητηθεί σημερα και θα απαιτηθεί πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτόν τον προγραμματισμό, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να επιστρέψουμε σε μια δυναμική ανάκαμψη - Τέλος οι ΠΝΠ

«Είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη - οπότε αυτή έρθει - να είναι μία ανάκαμψη δυναμική.
Να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση.
Αποδείξαμε αυτούς τους δύο μήνες ότι, πράγματι, πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.
Και αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση.
Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, είτε είναι νομοθετικές είτε είναι εφαρμοστικές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα.
Και νομίζω ότι αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία.
Να κλείσω λέγοντας το αυτονόητο: Ότι η περίοδος νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου φτάνει στο τέλος της.
Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν.
Η Βουλή ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί κατά το διάστημα της κρίσης, απλά προσαρμόστηκε και αυτή στις υποδείξεις των ειδικών.
Και, προφανώς, καθώς αρχίζουμε να χαλαρώνουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η Βουλή προσαρμόζεται σε αυτήν την πραγματικότητα.
Επανέρχεται στο κανονικό νομοθετικό της ρυθμό, κάτι το οποίο εξάλλου είναι και απολύτως επιβεβλημένο για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον πολύ πυκνό νομοθετικό προγραμματισμό τον οποίον έχουμε μέχρι το τέλος του Ιουλίου» είπε ο πρωθυπουργός.

Τι συζητήθηκε

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας με την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 ενώ υπήρξε ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, στην ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν και νομοσχέδια που αφορούν τη μετα-κορωνοϊό εποχή.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς:
•    Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.
•    Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία.
•    Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
•    Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ.
•    Παρουσίαση νομοσχεδίων Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.
•    Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης