Πετρέλαιο

Η έλλειψη αποθήκευσης εμποδίζει την ανάκαμψη του πετρελαίου παρά την χαλάρωση των lockdown

Η έλλειψη αποθήκευσης εμποδίζει την ανάκαμψη του πετρελαίου παρά την χαλάρωση των lockdown

Υπό πίεση θα παραμείνει η ζήτηση λένε οι αναλυτές

 

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν μεικτά την Τρίτη 28.4.2020, καθώς η αισιοδοξία για τη χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό καθησύχασε τις αγορές, αν και οι traders παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με τις δυνατότητες αποθήκευσης που εξαντλούνται καθώς οι περικοπές της προσφοράς δεν είναι αρκετά βαθιές για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ανέκτησε μέρος των απωλειών και περί τις 20:59 ενισχυόταν 1,56% στα 12,98 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες 12%, στα 11,28 $ το βαρέλι. Το συμβόλαιο υποχώρησε 25% τη Δευτέρα.

Το Brent ενισχύεται 3,55%, στα 20,70 $ το βαρέλι, μετά από πτώση 6,8% τη Δευτέρα.

«Ενώ οι μεταβολές των τιμών αναμένεται να διαρκέσουν, βλέπουμε περισσότερα ανοδικά σήματα με τιμές περίπου 20 $ ανά βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα », δήλωσε ο Norbert Rücker, αναλυτής της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.

Από την Ιταλία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιορισμών, αν και η Βρετανία δήλωσε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να χαλαρώσει το lockdown λόγω φόβου για μια θανατηφόρα δεύτερη έξαρση. Περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ φαινόταν έτοιμες να ξεκινήσουν εκ νέου τις επιχειρήσεις.

Οι Γερμανοί λιανοπωλητές ζήτησαν την Τρίτη να πείσουν την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όλα τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά από τις 4 Μαΐου, λέγοντας ότι η απόφαση να επιτρέπει μόνο το άνοιγμα μικρότερων καταστημάτων ήταν συγκεχυμένη για τους πελάτες.

«Ενώ αναμένουμε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει μέτρια από τα χαμηλά του Απριλίου καθώς οι χώρες διευκολύνουν ορισμένα μέτρα lockdown, η ζήτηση θα παραμείνει υπό σοβαρή πίεση στο εγγύς διάστημα λόγω της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της UBS, Giovanni Staunovo.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία του αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το δεύτερο τρίμηνο λόγω περιορισμών κίνησης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Αυτό είναι περισσότερο από τα 10 εκατομμύρια bpd περικοπών που συμφωνήθηκαν από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς. Οι μειώσεις πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1η Μαΐου.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε την Τρίτη ότι οι αγορές πετρελαίου θα αρχίσουν να εξισορροπούνται μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία παραγωγής, αλλά δεν είναι πιθανή σημαντική αύξηση των τιμών στο εγγύς μέλλον λόγω των υψηλών επιπέδων παγκόσμιας αποθήκευσης.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι μέρος της πτώσης του WTI οφείλεται σε επενδυτικούς φορείς, όπως τα χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται τη σύμβαση του Ιουνίου και την αγορά σε μήνες αργότερα για να αποτρέψουν τεράστιες απώλειες όπως την περασμένη εβδομάδα, όταν το WTI υποχώρησε κάτω από το μηδέν.

Το United States Oil Fund LP (USO), το μεγαλύτερο traded προϊόντων που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα μετατοπίσει περαιτέρω τις συμμετοχές του σε συμβόλαια αργότερα.

«Η έξοδος κατά την άποψή μας παραμένει κίνητρο από ανησυχίες σχετικά με τον κορεσμό της χωρητικότητας αποθήκευσης στο Cushing και τον σχετικό κίνδυνο αρνητικών τιμών», δήλωσε ο Χάρι Ττσιλιγκουιράν, παγκόσμιος στρατηγικός πετρελαίου στο BNP Paribas, στο Reuters Global Oil Forum.

Η παγκόσμια αποθήκευση στην ξηρά εκτιμάται ότι ήταν περίπου 85% πλήρης από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Kpler.

Σε ένδειξη της απόγνωσης της ενεργειακής βιομηχανίας για χὠρους αποθήκευσης πετρελαίου, οι trader πετρελαίου καταφεύγουν να προσλαμβάνουν ακριβά πλοία των ΗΠΑ για την αποθήκευση βενζίνης ή καυσίμων πλοίων στο εξωτερικό, ανέφεραν πηγές ναυτιλίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης