Πετρέλαιο

Ρημάπουντ για το πετρέλαιο στα 13,27 δολ το crude και στα 20,90 δολ/βαρέλι το brent - Οι επίμονοι αγοραστές

Ρημάπουντ για το πετρέλαιο στα 13,27 δολ το crude και στα 20,90 δολ/βαρέλι το brent - Οι επίμονοι αγοραστές
Επίπεδα κάτω από 11 δολ/βαρέλι δοκίμασε στις 18/4 η τιμή του crude για συμβόλαια Ιουνίου 2020 για να κλείσει τελικά πάνω από τα 13 δολάρια

Εκτόνωση των πιέσεων αρχίζουν να εμφανίζουν τα συμβόλαια Ιουνίου του crude ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των 10,70 στην περιοχή 11,70 - 11,80 δολ και στην συνέχεια στα 13,40 δολ σε θετικό έδαφος.
Στην συνέχεια επανήλθε χαμηλότερα από τα 12 δολάρια και έκλεισε τελικά πάνω από ατ 13,20 δολάρια.
Αντίστοιχα το brent κινήθηκε στα 21,5 δολ σε θετικό έδαφος και επανήλθε οριακά στα 20 δολάρια, για να κλείσει στα 20,90 δολ

John Kemp (αναλυτής): Τα Hedge funds αυξάνουν τις θέσεις τους στο WTI παρά τους φόβους αποθήκευσης

Τα Hedge funds ήταν οι μεγάλοι αγοραστές πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας ρεκόρ ποσότητες WTI, καθώς οι διαχειριστές ερμήνευσαν τις κακές και ακόμη και τις αρνητικές τιμές του αργού ως ευκαιρία να τοποθετηθούν σε μελλοντικό ράλι.

Σύμφωνα με άρθρο του αναλυτή της αγοράς John Kemp στο Reuters τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και άλλοι διαχειριστές αγόρασαν το ισοδύναμο των 122 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και προθεσμιών την εβδομάδα έως τις 21 Απριλίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μιας εβδομάδας από πριν από τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον John Kemp, η περίοδος αναφοράς της περασμένης εβδομάδας περιελάμβανε την περίοδο των αρνητικών τιμών του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στις 20 Απριλίου, η οποία δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει τα funds από την αγορά και ίσως μάλιστα να τις ενθάρρυνε.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν οι μεγάλοι αγοραστές αργού, με έμφαση στα NYMEX και ICE WTI (+108 εκατομμύρια βαρέλια) και μικρότερες αγορές στο Brent (+23 εκατομμύρια).

Αλλά συνέχισαν να πωλούν καύσιμα, όπως βενζίνη των ΗΠΑ (-2 εκατομμύρια βαρέλια), πετρέλαιο ΗΠΑ (-2 εκατομμύρια) και ευρωπαϊκό πετρέλαιο (-5 εκατομμύρια).
Οι αγορές της περασμένης εβδομάδας συνεχίστηκαν και επιτάχυναν το μοτίβο των αγορών που επικεντρώνονταν στο αργό και ιδιαίτερα το WTI.Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων έχουν αυξήσει τη συνδυασμένη θέση τους σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και επιλογές σε πετρέλαιο κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατά 205 εκατομμύρια βαρέλια.
Μέσα σε αυτό το σύνολο, οι θέσεις αργού αυξήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες με συνολικά 220 εκατομμύρια βαρέλια και οι θέσεις WTI έχουν αυξηθεί για επτά εβδομάδες τώρα από συνολικά 190 εκατομμύρια βαρέλια.

Μέχρι το κλείσιμο των εργασιών στις 21 Απριλίου, την επομένη της μεγάλης πτώσης, τα funds έτρεχαν μια καθαρή θετική θέση στο WTI που ισοδυναμούσε με περισσότερα από 307 εκατομμύρια βαρέλια, μια από τις μεγαλύτερες καθαρές θέσεις αγοράς τα τελευταία τρία χρόνια.
Η αγορά WTI φαίνεται να αντικατοπτρίζει έναν υπολογισμό ότι με τόσο χαμηλές τιμές το ισοζύγιο κινδύνων κλίνει προς τα πάνω - παρά τις ανησυχίες για εξάντληση του χώρου αποθήκευσης και τον κίνδυνο μιας άλλης πτώσης των τιμών.

Οι αγορές WTI δεν κλείνουν απλώς στις προηγούμενες σύντομες πωλήσεις καθώς οι τιμές έχουν πέσει. Τα κεφάλαια ξεκίνησαν 91 εκατομμύρια βαρέλια νέων θέσεων long στο WTI την περασμένη εβδομάδα, ενώ έκλεισαν τα 17 εκατομμύρια βαρέλια προηγούμενων σορτς.Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου έχουν προσθέσει συνολικά 166 εκατομμύρια βαρέλια νέων bullish long θέσεων στο WTI, ενώ περικόπτονται τα bearish shorts κατά 23 εκατομμύρια.Οι θέσεις θετικών κεφαλαίων στο WTI ξεπερνούν πλέον τις αρνητικές θέσεις με αναλογία 4: 1, από λιγότερο από 2: 1 πριν από επτά εβδομάδες στις αρχές Μαρτίου.Η συνδυασμένη αύξηση μιας εβδομάδας στις θέσεις NYMEX και ICE WTI την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησαν λεπτομερείς εγγραφές το 2009.Ωστόσο, υπήρξε μια σαφής στροφή προς τις συμβάσεις WTI που αναφέρονται στο ICE και όχι στο NYMEX, η οποία ήταν εμφανής για αρκετές εβδομάδες, αλλά επιταχύνθηκε την τελευταία περίοδο.Τα funds κατέχουν καθαρή θετική θέση 98 εκατομμυρίων βαρελιών στο ICE WTI, από 21 εκατομμύρια βαρέλια πριν από επτά εβδομάδες, αύξηση 365%.Αντίθετα, τα funds κατέχουν 210 εκατομμύρια βαρέλια στο NYMEX WTI, από 97 εκατομμύρια επτά εβδομάδες νωρίτερα, αύξηση 117%.
Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου κατέχουν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της καθαρής μακράς θέσης τους στο ICE WTI από μόλις 18% πριν από επτά εβδομάδες.

Νωρίτερα:

Νέες πιέσεις δέχονται το πετρέλαιο, με την πτώση των τιμών να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται 2,15% στα 20,42 δολ./βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημειώνει πτώση 15% στα 10,73 δολ./βαρέλι.
Όπως είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες αρκετά, είναι πως η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και η υπερπροσφορά  συμβάλλουν στην διαμόρφωση του τρέχοντος σκηνικού.
Οι λόγοι της συνεχιζόμενης δραματικής πτώσης των τιμών θεωρείται πως είναι η εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και στην οικονομική δραστηριότητα που επιβλήθηκαν σε όλο τον πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, και στο γεγονός ότι η παραγωγή δεν αναπροσαρμόστηκε επαρκώς.
Τη σημερινή πτώση πυροδότησε το γεγονός ότι το United States Oil Fund, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης