Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Πρωτοβουλία Γ. Θωμά για διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο των ποσοτήτων προμήθειας ρωσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ

Πρωτοβουλία Γ. Θωμά για διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο των ποσοτήτων προμήθειας ρωσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ
Οι ρήτρες take or pay στη σύμβαση με την Gazprom είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη βιωσιμότητα της εταιρίας, αλλά και τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ολοκληρώθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή στις 24 Απριλίου, η υποβολή και με φυσικό τρόπο των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων για να διαπιστωθεί η πληρότητα των φακέλων και, στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί, να ζητηθούν τυχόν διευκρινίσεις. Αξιολόγηση η οποία θα οδηγήσει στην εκπόνηση της λίστας των σχημάτων που πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και, κατά συνέπεια, θα προκριθούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.  

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν εκφράσει κατ αρχήν ενδιαφέρον 9 επενδυτικά σχήματα και όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες δεν έχει διαφανεί επί του παρόντος διάθεση υπαναχώρησης εξ αιτίας των συνθηκών που διαμορφώνει διεθνώς η πανδημία του κορωνοϊού.

“Εάν βρισκόμασταν στο στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών πιθανά και να είχαμε πρόβλημα, καθώς η αβεβαιότητα επηρεάζει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων” τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στο διαγωνισμό εξ αιτίας του κορωνοϊού.

Προβληματισμός για τις ρήτρες take or pay

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί στα αρμόδια επιτελεία για το πώς μπορεί να επηρεάσει τον διαγωνισμό το θέμα των take or pay στη σύμβαση με τη ρωσική Gazprom. Η σημαντική μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην αγορά (40% περίπου το 2019 και 32% περίπου σήμερα) έχει προκαλέσει ένα οικονομικό άνοιγμα της τάξης των 25-45 εκατ. Ευρώ για το 2019 και των 150- 250 εκατ. Ευρώ για το 2020, υποχρέωση που μεταφέρεται στον επενδυτή που θα προκύψει από το διαγωνισμό.

Το θέμα αξιολογείται ως ιδιαίτερα κρίσιμο για την βιωσιμότητας της εταιρία αλλά και για την πορεία του διαγωνισμού που το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

"Παγωμένες" οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - Gazprom

Πρωτοβουλία θα αναλάβει ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς με σκοπό οι διαπραγματεύσεις για τις ρήτρες take or pay να περάσουν σε διακρατικό επίπεδο, αφού οι τεχνοκράτες της Gazprom έχουν κρατήσει σκληρή στάση με αποτέλεσμα οι συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ να έχουν παγώσει.

Αυτό που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά είναι η επαναδιαπραγμάτευση συνολικότερα των συμβατικών ετήσιων ποσοτήτων που προμηθεύεται από τη Ρωσία, σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στα σημερινά μερίδια της ΔΕΠΑ στην αγορά, καθώς οι ρήτρες επεκτείνονται καθ όλη τη χρονική διάρκεια της σύμβασης, δηλαδή μέχρι το 2027. Οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο θα κρίνουν και την πορεία του διαγωνισμού αφού είναι κοινή η εκτίμηση που επικρατεί στα αρμόδια επιτελεία ότι πρόκειται για σημαντική αβεβαιότητα για τους επενδυτές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης