Χρηματιστήριο & Αγορές

S&P: Υποβαθμίζονται σε σταθερές από θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας – Αμετάβλητη η αξιολόγηση σε ΒΒ-

tags :
S&P: Υποβαθμίζονται σε σταθερές από θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας – Αμετάβλητη η αξιολόγηση σε ΒΒ-
Ο οίκος αναμένει ανάκαμψη το 2021, συνοδευόμενη από μια σταθερή δημοσιονομική ενοποίηση
Σε σταθερές -από θετικές- υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Ελλάδας η Standard Poor’s, διατηρώντας σε «ΒΒ-» και «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, αντίστοιχα. 
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη του αμερικανικού οίκου ότι οι σημαντικοί οικονομικοί πόροι της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για την πιστοληπτική της ικανότητα που απορρέουν από τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. 
Η αναθεώρηση του outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία για απότομη επιδείνωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των αντιμέτρων που λαμβάνει η Ελλάδα.
Ο οίκος θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις βαθμολογίες εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, διαβρώνοντας τα επιβλαβή δημοσιονομικά αποθέματα και οδηγώντας σε σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες δημοσιονομικές προβλέψεις.
Σε αντίθετο κλίμα, θα εξετάσει μια αναβάθμιση εάν ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική απόδοση της Ελλάδας αποδειχθεί βραχύβιος και αντιστραφεί η τρέχουσα διάβρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης. 
Θα μπορούσε να ανβαθμίσει τις βαθμολογίες στο πλαίσιο της συνεχούς εφαρμογής πολιτικής προσανατολισμένης στην οικονομική σταθερότητα για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων διαρθρωτικών προκλήσεων στην οικονομία. 
Μια άλλη πιθανή ώθηση για αναβάθμιση μεσοπρόθεσμα θα ήταν η σημαντική μείωση των NPEs στο υποβαθμισμένο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.
Ο οίκος αναμένει ανάκαμψη το 2021, συνοδευόμενη από μια σταθερή δημοσιονομική ενοποίηση. 
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης βασίζεται στην πολύ ισχυρή δημοσιονομική του απόδοση, τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ρευστότητας και την ευνοϊκή δομή δημόσιου χρέους.
Η ευελιξία χρηματοδότησης ενισχύθηκε από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα PEPP.
Όσον αφορά τη λήξη και το μέσο κόστος των τόκων, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πλεονεκτικά προφίλ χρέους, υπογραμμίζει ο οίκος.
Αντίθετα, οι αξιολογήσεις περιορίζονται από το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της χώρας, ένα τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση με μεγάλα NPE και έναν αμφισβητούμενο μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης.

Θεσμικό και οικονομικό προφίλ

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομική δραστηριότητα θα οδηγήσει σε απότομη κάμψη φέτος, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά περίπου 9% πριν από την ανάκαμψη το 2021.
Ο μειωμένος κίνδυνος που προκύπτει από τη διάρκεια του lockdown και τον επακόλουθο ρυθμό ανάκαμψης παραμένει, ειδικά στον μεγάλο τουριστικό τομέα της Ελλάδας, απειλώντας έτσι το ΑΕΠ.
Για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα αρκετά μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο βοήθησε το ουσιαστικό απόθεμα ρευστότητας, καθώς και από την πρόσφατη παραίτηση της ΕΚΤ για να συμπεριλάβει ομόλογα ελληνικού δημοσίου στο PEPP.
Οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει νωρίς με επιτυχία τη σταθεροποίηση των ποσοστών μόλυνσης και θνησιμότητας. 
«Οι οικονομικές μας προβλέψεις είναι ασυνήθιστα αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας. 
Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες πληγείσες χώρες, τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα. 
Περαιτέρω περιορισμοί της κυβέρνησης στο κίνημα της εργασίας, και ιδίως η διάρκεια αυτών των μέτρων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση. 
Για παράδειγμα, προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 7,3% στη ζώνη του ευρώ φέτος».

Οι προβλέψεις του οίκου: 

Image
Image



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης