Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

DBRS: Υποβάθμισε τις προοπτικές από θετικές σε σταθερές της Ελλάδος - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση σε BB (low)

tags :
DBRS: Υποβάθμισε τις προοπτικές από θετικές σε σταθερές της Ελλάδος - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση σε BB (low)
Καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού κορυφώνεται, η ελληνική οικονομία οδηγείται σε ύφεση με το ΑΕΠ να μειώνεται πιθανώς πάνω από 5% μέσα στο 2020 αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ (low) και υποβάθμισε το outlook από θετικό σε σταθερό λόγω της αρνητικής επίδρασης του κορωνοϊού. 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια γρήγορη αντίδραση και έχει αποτρέψει μια σοβαρή κρίση υγείας μέχρι στιγμής. 
Τα έκτακτα φορολογικά μέτρα θα μειώσουν τη σοβαρότητα του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας ωστόσο, η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί το 2020.
Ταυτόχρονα, ο χρόνος οικονομικής ανάκαμψης και, επομένως, οι προοπτικές ανάπτυξης του 2021 παραμένουν ασαφείς. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης δημόσιου χρέους και το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα επιδεινωθούν και η διάρκεια της επιδείνωσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη.
Η Ελλάδα εξήλθε από την κρίση με τρία χρόνια ανάπτυξης και πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Ωστόσο, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους είναι μεγάλη στο 176,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019 και τώρα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. 
Το υψηλό απόθεμα δημόσιου χρέους μετριάζεται σε κάποιο βαθμό από την πολύ μεγάλη σταθμισμένη μέση διάρκεια του χρέους και από το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος. 
Επίσης, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνονται πλέον στο Πρόγραμμα Αγορών (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Από τις 23 Απριλίου, έχουν επιβεβαιωθεί 2.463 κρούσματα κορωνοϊού και 127 θάνατοι στην Ελλάδα από τη νόσο COVID-19. 
Η ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης στην επιδημιολογική κρίση έχει αποτρέψει μια σοβαρή κρίση υγείας μέχρι στιγμής. 
Σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού και να υποστηριχθεί το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση στις 2 Μαρτίου έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια, ακολουθούμενη από κλείσιμο μη απαραίτητων επιχειρήσεων.
Στις 23 Μαρτίου επιβλήθηκε εθνικό lockdown. 
Σε απάντηση στην κρίση της υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα φορολογικά μέτρα για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων και για την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες και νοικοκυριά. 
Καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού κορυφώνεται, η ελληνική οικονομία οδηγείται σε ύφεση με το ΑΕΠ να μειώνεται πιθανώς πάνω από 5% μέσα στο 2020. 
Πριν από το ξέσπασμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% το 2020 και το 2021, υποστηριζόμενη από υψηλότερη κατανάλωση και έντονη αύξηση των επενδύσεων. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης