Ενέργεια

Ο θρυλικός Carl Icahn αγόρασε κάτι λιγότερο από 1 εκατ βαρέλια πετρελαίου την περασμένη Δευτέρα

Ο θρυλικός Carl Icahn αγόρασε κάτι λιγότερο από 1 εκατ βαρέλια πετρελαίου την περασμένη Δευτέρα
Και ο Warren Buffet εξετάζει την συμμετοχή του στον πετρελαϊκό κλάδο
Ο Carl Icahn χαρακτηρίζεται θρυλικός επενδυτής και μπορεί να θεωρεί υπερτιμημένο τον S&P όμως στηρίζει τις προοπτικές της Occidental.
Ο πετρελαϊκός κλάδος είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της επενδυτικής αγοράς αλλά αποτελεί ένα κομβικό τμήμα της αμερικανικής οικονομίας, ο οποίος έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
Ο Trump δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει τις πετρελαϊκές βιομηχανίες την περασμένη Δευτέρα 17 Απριλίου την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου οδηγούνταν σε αρνητικά πρόσημα.
Πράγματι οι πληροφορίες αναφέρουν και το ανέφερε και ο Steven Μnuchin, ο υπουργός Οικονομικών, ότι είτε η FED θα χρηματοδοτήσει τέτοιες επιχειρήσεις είτε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα αγοραστούν μερίδια προσωρινά στις επιχειρήσεις αυτές.
Το πρώτο αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν investment grade και είναι οι μεγαλύτερες. Θα ενταχθούν και αυτές στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι μικρότερες θα ενισχυθούν διαφορετικά και όπου η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πάρει μερίδια, θα τις υποχρεώσει να περικόψουν περαιτέρω την παραγωγή.
Ο ίδιος ο Carl Icahn την περασμένη Δευτέρα όπως είπε, αγόρασε κάτι λιγότερο από 1 εκατ δολάρια πετρελαίου στα χαμηλά.
Και παρά το γεγονός ότι θεωρεί ότι η Wall ανεβαίνει πολύ γρήγορα δείχνει εμπιστοσύνη στην μετοχή της Occidental. « Η εταιρία έχει σημαντικά assets λέει και θα δεχόμουνα τον χαρακτηρισμό παγιδευμένη από ρευστότητα μόνο βραχυπρόθεσμα", είπε στο Bloomberg.
"Πιστεύω ότι τελικά μπορούμε να τα καταφέρουμε και αξίζει το ρίσκο σε σχέση με την απόδοση που μπορεί να έχουμε".
Μία άλλη κολοσσιαία μορφή του επενδυτικού στερεώματος ο Warren Buffett κοιτάζει τον πετρελαϊκό κλάδο με στόχο να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες της πτώσης.
Παρά το σημαντικό ρημπάουντ του πετρελαίου οι αναλυτές, όπως αυτοί της Rystad Energy, εκτιμούν ότι οι χαμηλές τιμές δεν έχουν ακόμα τελειώσει.
Και αυτό το βασίζουν ότι και ο επόμενος μήνας, o Μάϊος θα έχει πολύ χαμηλή ζήτηση στην βενζίνη με αποτέλεσμα τα διυλιστήρια να λειτουργούν με ζημία 3 δολάρια το βαρέλι.
Και βεβαίως θα διακόψουν την παραγωγή τους υπό τις παρούσες συνθήκες, γιατί αν δεν το κάνουν οι αποθήκες της βενζίνης θα γεμίσουν στα μέσα Μαϊου.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι εκτιμήσεις της Goldman που βλέπει ότι οι επενδυτικές δαπάνες του κλάδου θα πρέπει να μειωθούν δραστικά.


Οι τράπεζες καραδοκούύν

 
Η αξιολόγηση δύο φορές το χρόνο των αποθεματικών δανείων των ενεργειακών επιχειρήσεων έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19 που προκάλεσε την πτώση της ζήτησης πετρελαίου σε συνδυασμό με τον πόλεμο τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας που πλημμύρισε την αγορά με αργό.

Οι δανειστές αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να μειώσουν τις βάσεις δανεισμού των ενεργειακών εταιρειών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι έχουν ακόμη κάποια πρόσβαση στο κεφάλαιο. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι οι βάσεις δανεισμού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30% ή περισσότερο το πρώτο εξάμηνο του 2020 σύμφωνα με το Reuters.

«Σε μια ανάκαμψη, οι τράπεζες θέλουν να πάρουν πίσω το 100% των χρημάτων που δανείζουν», δήλωσε ο John Kempf, της Fitch Ratings.
"Αυτό που συμβαίνει, πιθανότατα θα είναι λίγο πιο δύσκολο στις εταιρείες (εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου) για τον καθορισμό των δανειακών τους βάσεων."

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αισθάνονται την πίεση ως αποτέλεσμα της ιστορικής αναταραχής στις αγορές πετρελαίου.

«Υπήρξε τεράστια μείωση της ζήτησης - κανείς δεν οδηγεί αυτοκίνητα, κανείς δεν μετακινείται στη δουλειά, κανείς δεν πετά.
Πρέπει να μειώσουμε την προσφορά για να συγχρονίσουμε με τη ζήτηση », δήλωσε ο Kempf.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε την παραγωγή να υποχωρεί, όχι τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται, αλλά αρχίζουμε να την βλέπουμε να πέφτει».

Η Fitch αναμένει ότι το επιτόκιο προεπιλογής ενεργειακού δανείου θα αυξηθεί στο 18% μέχρι το τέλος του έτους.

Η μέση προσφορά των αμερικανικών δανείων πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρακολουθήθηκε από την Refinitiv LPC μειώθηκε στα 71,95 σεντς στο δολάριο στις 24 Μαρτίου, σχεδόν 25% κάτω από την αρχή του έτους, δείχνοντας ότι η αγορά προεξοφλεί κούρεμα στα δάνεια της τάξης του 25% τουλάχιστον.
Είχε ανακάμψει στα 75,15 σεντς την Τετάρτη 22/4. Αυτή η πορεία ακολούθησε τη συνολική αγορά - το LPC 100, των 100 πιο εμπορεύσιμων δανείων στις ΗΠΑ, υποχώρησε περισσότερο από 21% φέτος σε σχεδόν 11 ετών χαμηλό στα 77,87 σεντς στις 23 Μαρτίου πριν από την ανάκαμψη.

Επαναπροσδιορισμός των οφειλών

Δύο φορές το χρόνο οι τράπεζες πραγματοποιούν επαναπροσδιορισμό των βάσεων δανεισμού των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου RBL, αναδιαρθρώνοντας το ποσό των οφειλών που μπορούν να αντλήσουν. Οι προσαρμογές λαμβάνουν υπόψη τις τιμές και τις προβλέψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την τρέχουσα και προβλεπόμενη παραγωγή.

Η Centennial Resource Development ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα πρότεινε τη μείωση του δανεισμού του παραγωγού πετρελαίου κατά σχεδόν 42%.

Η Earthstone Energy, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ότι η βάση δανεισμού της μειώθηκε κατά 15% - σε 275 εκατομμύρια δολάρια από 325 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εκκρεμούσαν 152 εκατομμύρια δολάρια από τις 31 Μαρτίου.

«Πήγαμε λίγο νωρίτερα στον κύκλο και το κάναμε επειδή είδαμε κάποια σημάδια αστάθειας», δήλωσε ο Mark Lumpkin, της Earthstone. «Νομίζω ότι η μετάβαση νωρίτερα ήταν απολύτως προς όφελός μας».

Ο παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, Chaparral Energy, ανακοίνωσε ότι είχε βάση δανεισμού 325 εκατομμυρίων δολαρίων, με εκκρεμότητα 160 εκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Μαρτίου.

Στις 2 Απριλίου ανακοίνωσε στους δανειστές της ότι ήθελε να δανειστεί 90 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την ταμειακή του θέση.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, οι δανειστές της Chaparral πραγματοποίησαν έναν ενδιάμεσο επαναπροσδιορισμό της βάσης δανεισμού, μειώνοντάς την στα 175 εκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας ένα κούρεμα 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν επίσης αυτήν την περίοδο επαναπροσδιορισμού για να «σφίξουν» τους όρους σε συμβάσεις πίστωσης, να αυξήσουν το επιτόκιο που χρεώνουν και να περιλάβουν τις λεγόμενες προβλέψεις «αποθήκευσης μετρητών», οι οποίες εμποδίζουν τις εταιρείες να αντλήσουν ολόκληρο το ποσό τους και να το διατηρήσουν ως μετρητά.

«Οι τράπεζες είναι πολύ επικεντρωμένες στην επαναφορά της γλώσσας κατά της αποθήκευσης μετρητών σε πιστωτικές διευκολύνσεις», δήλωσε ο Kraig Grahmann, επικεφαλής χρηματοδότησης ενέργειας στην Haynes και Boone.

Η εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής Ultra Petroleum Corp ανακοίνωσε ότι εκτός από τη μείωση της βάσης δανεισμού της, το ποσό αποταμίευσης μετρητών μειώθηκε επίσης σε 15 εκατομμύρια δολάρια από 25 εκατομμύρια δολάρια για όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν εκκρεμείς δανεισμοί βάσει της ανανεώσιμης σύμβασης πίστωσης.

Ισορροπίες

Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν σε μια λεπτή γραμμή, διότι ενώ προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο, δεν θέλουν να ωθήσουν τις εταιρείες σε χρεοκοπία και να βλάψουν τις ανακτήσεις, εάν υπάρχει πιθανότητα να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των οφειλετών.

«Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά κάθε είδους χρεοκοπία», τόνισε ο Grahmann. «Ο στόχος τους είναι πραγματικά απλώς να επιτύχουν το αποτέλεσμα που μεγιστοποιεί την ανάκαμψη αντί να αναζητούν τον πλήρη έλεγχο του δανειολήπτη».

Η μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο λόγω του κορανοϊού και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου θα συνεχίσει να επηρεάζει αυτό που μπορεί να γίνει στην αγορά RBL, δήλωσε ο επικεφαλής της  Earthstone Lumpkin.

«Αναμφίβολα οι πετρελαϊκές δημιουργούν πολύ άγχος στις τράπεζες στα χαρτοφυλάκια δανείων τους και ο φραγμός για την εσωτερική έγκριση οποιουδήποτε τύπου βάσης δανεισμού είναι εξαιρετικά υψηλός », επεσήμανε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης