Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τρεις πυλώνες διαπραγμάτευσης για το νέο πτωχευτικό - Σε ανώτατο επίπεδο η λύση για την προστασία Α΄ κατοικίας

Τρεις πυλώνες διαπραγμάτευσης για το νέο πτωχευτικό - Σε ανώτατο επίπεδο η λύση για την προστασία Α΄ κατοικίας
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την α' κατοικία
Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα δοθεί, αν δοθεί, λύση  σε ότι αφορά την α΄ κατοικία καθώς και χθες, η διαπραγμάτευση που διενεργήθηκε σε principal επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών δεν καρποφόρησε.
Κάθετα αντίθετη εμφανίζεται η πλευρά της  ΕΚΤ στην οποιαδήποτε παράταση του καθεστώτος προστασίας, ενώ το μόνο που συζητάται στην παρούσα φάση είναι μια ολιγόμηνη παράταση κατόπιν ενδελεχούς μελέτης  η οποία να αφορά την προστασία όσων έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία.
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί μια παράταση απολύτως επιζήμια για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας  και εκτιμά πως μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Και όλα αυτά ενώ την ερχόμενη Πέμπτη λήγει και επισήμως το καθεστώς προστασίας της  α΄κατοικίας.
Σε τρία μέτωπα επεκτάθηκαν οι χθεσινές  διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο που η κυβέρνηση επιθυμεί να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους μολονότι το νομοθέτημα μπορεί να ψηφιστεί αρκετά νωρίτερα.
Α. Θα πρέπει η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τις τράπεζες στα εξής βασικά σημεία: 
  -Οι τράπεζες επιθυμούν να έχουν  τον έλεγχο της εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης με το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή να ορίζουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και μεταξύ πιστωτών και Δημοσίου.
-Οι τράπεζες επιθυμούν η διαδικασία της πτώχευσης να μην διενεργείται γρήγορα ώστε να προλαβαίνουν τον εντοπισμό και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
-Οι τράπεζες δεν επιθυμούν να σταματούν οι ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους οφειλέτες θεωρώντας πως οι πλειστηριασμοί αποτελούν ένα διαρκές μέσο πίεσης στις διαπραγματεύσεις.
Β. Η κυβέρνηση θεωρεί πως έστω και αν γίνονται πλειστηριασμοί θα πρέπει να ακολουθηθεί το ισπανικό μοντέλο και να μην γίνονται εξώσεις.
Προκειμένου κάτι τέτοιο να επιτευχθεί θα πρέπει να συσταθεί μια εταιρία του Δημοσίου η οποία θα προβαίνει στην εξαγορά των κατοικιών ώστε να υλοποιείται η μέθοδος sales and lease back για τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή οι ομάδες αυτές μπορεί να χάνουν το ακίνητό τους όμως έναντι χαμηλού τιμήματος θα τους παραχωρείται το ακίνητο ώστε να συνεχίσουν να διαμένουν μέσα σε αυτό. Το θέμα αυτό συναντά τη σθεναρή αντίσταση του ΔΝΤ καθώς στις ΗΠΑ που πραγματοποιείται κάτι αντίστοιχο , λειτουργεί μέσα από ιδιωτικά κεφάλαια.
Γ. Θα πρέπει να υπάρξει μια παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας ή υποκατάσταση του καθεστώτος αυτού για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
Στο σημείο αυτό οι θεσμοί ζητούν αναλυτική μελέτη της περιμέτρου η οποία πάντως δεν μπορεί να γίνει σε διάστημα μικρότερο των τριών έως πέντε μηνών.
Αναλύθηκαν δύο κατηγορίες ευπαθών ομάδων. Η πρώτη αφορά τους ευσυνείδητους οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία και η δεύτερη αφορά ομάδες κοινωνικές που διαπραγματεύονταν με τους servicers και οι οποίοι τώρα θα πρέπει να διενεργήσουν τη διαπραγμάτευση από ένα διαφορετικό πρίσμα.
Ως υποκατάσταση του υπάρχοντος καθεστώτος προκρίνεται η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για κάποιο χρονικό διάστημα αρχής γενομένης με ένα έτος μέσα από τα κονδύλια που έχουν εκγριθεί για το σκοπό αυτόν και που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής συμμετοχής στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄κατοικίας που προέβλεπε και επιδότηση της δόσης.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα καταστεί εφικτή η συνέχιση της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη εβδομάδα και έτσι η εκτίμηση είναι πως τα κάστανα από τη φωτιά είναι πιθανόν να κληθεί να βγάλει η ανώτατη πολιτική ηγεσία σε απευθείας συζητήσεις με τους θεσμούς.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης