Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σχέδιο 2,2 τρισ για την ύφεση - Costa (Πορτογαλία): Χρειάζεται κοινή έκδοση χρέους 1,6 τρισ

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σχέδιο 2,2 τρισ για την ύφεση - Costa (Πορτογαλία): Χρειάζεται κοινή έκδοση χρέους 1,6 τρισ
Η Κομισιόν προωθεί, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, σχέδιο 2,2 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
 
Σχέδιο ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ προωθεί η Κομισιόν λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη 23 Απριλίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας A. Costa δήλωσε στο κοινoβούλιο της χώρας στις 22 Απριλίου 2020 ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοιού και των επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης, απαιτείται κοινή έκδοση χρέους 1,6 τρισεκ. ευρώ. 
Η Γερμανία και άλλες χώρες ωστόσο αντιδρούν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. 
Την ίδια στιγμή η Καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel υποστηρίζει ότι απατείται μεγάλη προσοχή για να μην δοθούν λάθος μηνύματα ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να υπάρχει βιασύνη καθώς πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Αυτό μεταφράζεται ότι η Γερμανία δεν θα βιαστεί να συναινέσει σε προτάσεις και σχέδια που προτείνονται είτε εντός της Γερμανίας, είτε εντός της ευρωζώνης.
 
Οι 27 επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή οικονομία το 2020 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10%.
Παρότι όμως οι απώλειες αυξάνονται, τα πλουσιότερα μέλη της βόρειας ΕΕ αντιστέκονται στις προτάσεις για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών δομών.
Η συμβιβαστική πρόταση, που υπάρχει σε έγγραφο εσωτερικής επιτροπής, προβλέπει τη χρησιμοποίηση -εν μέρει- του υπάρχοντος επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΕ θα ενσωματώσει ένα ταμείο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 και θα δανειστεί 320 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές.
Στο έγγραφο δεν αναφέρεται με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα 2 τρισεκατομμύρια του σχεδίου που προωθεί η Κομισιόν.
Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν την έκδοση κορωνο-ομολόγων, αλλά οι κυβερνήσεις ειδικά της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών απορρίπτουν αυτή την ιδέα.
Ωστόσο, υπό το βάρος της επερχόμενης οικονομικής καταστροφής, η πίεση για ανάληψη δράσης επιτείνεται.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ φέτος λόγω των πρόσθετων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιονομική έκθεση της κυβέρνησης για την ΕΕ.
Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί επίσης έπειτα από πολλά χρόνια μειώσεων, φτάνοντας στο 75% επί του ΑΕΠ.
Παράλληλα, περίπου το ένα τρίτο των γερμανικών εταιρειών έχουν ζητήσει κρατική στήριξη.
Το έλλειμμα της Ιταλίας αναμένεται να ξεπεράσει το 10%, ωθώντας τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ πάνω από το 150%, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να ζητήσει έγκριση για διεύρυνση του ελλείμματος κατά περίπου 55 δισεκατομμύρια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η Ισπανία, επίσης, εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να αποτρέψει την κατάρρευση των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να εγγυηθεί έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ταμειακών ροών.
Ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν ένα τέτοιο πακέτο είναι αρκετό, καθώς μάλιστα ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez αναμένεται να επεκτείνει την ισχύ του lockdown έως τις 9 Μαΐου.
Στο μεταξύ, εν μέσω της διαμάχης σχετικά με τη δημιουργία ενός πακέτου διάσωσης για τη ζώνη του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να εμφανιστεί ως «μια πίσω πόρτα» για την κατανομή των βαρών, απορροφώντας τη μαζική συσσώρευση χρέους.
Οικονομολόγοι και νομικοί αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό εάν γινόταν σταδιακά και εφόσον ικανοποιούνταν η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, δεδομένης της απαγόρευσης για απευθείας χρηματοδοτήσεις κρατών.
Οι επιφυλάξεις αυτών των χωρών αναφορικά με τον τρόπο κατανομής του κόστους της κρίσης εμπόδισαν τις προσπάθειες της ΕΕ να έχει ταχύτερη αντίδραση.
Ο «οδικός χάρτης» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Charles Michel, που διανεμήθηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από την επερχόμενη βιντεοδιάσκεψη δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό, τους στόχους, το χρονικό πλαίσιο ή τη φύση της επένδυσης που απαιτείται ώστε η τάξη στην Ένωση να αποκατασταθεί.
Οι ηγέτες δεν αναμένεται να λάβουν κάποια απόφαση αυτή την εβδομάδα, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να ετοιμαστεί το τελικό «πακέτο» μέτρων, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το ήμισυ της χρηματοδότησης θα χορηγηθεί ως δάνεια, ενώ το υπόλοιπο θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την κάλυψη ετήσιου επιτοκίου περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει επίσης ένα προσωρινό ταμείο ανάκαμψης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναπροσαρμογή ενός παλαιότερου χρηματοδοτικού μέσου σύγκλισης, 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία συνοχής και 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Κοινή έκδοση χρέους ύψους 1,6 τρισ. ευρώ ζητά ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa

Την έκδοση ομολόγων ύψους 1,6 τρισ. ευρώ ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23 Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες την Τετάρτη 22 Απριλίου να προχωρήσουν σε μια απόφαση για κοινή έκδοση χρέους ύψους έως 1,6 τρισεκατομμυρίων, προκειμένου η Ευρωζώνη και, γενικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντεπεξέλθει στο σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει μια ισχυρή και σαφής απάντηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε ο Costa στο πορτογαλικό κοινοβούλιο πριν από την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης