Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

ΕΙΑ: Aύξηση κατά 15 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ – Άνοδος 20% στο αργό

ΕΙΑ: Aύξηση κατά 15 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ – Άνοδος  20% στο αργό

Άνοδος και στα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων

 

Τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν απότομα την περασμένη εβδομάδα, καθώς όλο και το πετρέλαιο οδηγείται στην αποθήκευση λόγω της χαμηλής ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Τετάρτη 22.4.2020 η ΕΙΑ.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 15 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 17 Απριλίου σε 518,6 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών των 535 εκατομμυρίων βαρελιών που καταγράφηκε το 2017.

Τα αποθέματα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, λόγω της αδύναμης συνολικής ζήτησης και της επιθετικής ανταπόκρισης των διυλιστηρίων στη μείωση της επεξεργασίας.

«Εάν η αποθήκευση συνεχίσει να αυξάνεται στο τέλος της ημέρας, κάτι που φαίνεται πιθανό αν σκεφτεί κανείς όλα αυτά τα βαρέλια από την Σαουδική Αραβία που βρίσκονται προ των πυλών, τότε θα φτάσουμε στη μέγιστη αποθήκευση κάποια στιγμή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής του futures στο Mizuho στη Νέα Υόρκη.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχωρεί - μειώνοντας 100.000 βαρέλια την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - αλλά δεν είναι αρκετά γρήγορα για να αντισταθμίσει την υπερπροσφορά και είναι πιθανό να περάσουν εβδομάδες πριν η ζήτηση ανακάμψει αρκετά για να αρχίσουν να μειώνονται και τα αποθέματα.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά σήμερα.

Το αμερικανικό αργό ανέβαινε κατά 24,4% στα 14,40 $ το βαρέλι στις 19:23 ώρα Ελλάδας για να σταθεροποιηθεί στην συνέχεια στα 14 δολ με άνοδο 20% και αφού έγραψε και 15 δολάρια νωρίτερα , ενώ το Brent σημείωνε άνοδο 6,2% στα 20,53 $ το βαρέλι.

Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα, κόμβος παράδοσης για τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν 4,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σε 59,7 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο κύριος κόμβος αποθήκευσης των Η.Π.Α. έχει χωρητικότητα μόνο για περίπου 76 εκατομμύρια βαρέλια και μεγάλο μέρος αυτού που απομένει δεν έχει ήδη εκμισθωθεί, σύμφωνα με τους traders.

Τα ποσοστά χρήσης των διυλιστηρίων μειώθηκαν κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες στο 67,6% της συνολικής χωρητικότητας, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 και λιγότερο από 1 εκατοστιαία μονάδα από το χαμηλό όλων των εποχών.

Τα προϊόντα παου παράγονται από τα διυλιστήρια - ένδειξη για τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ - ανέκαμψε πολύ μετριοπαθώς, αλλά παραμένει 25% κάτω τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

«Ακόμα κι αν η ζήτηση βενζίνης ήταν φρικτή, αυξήθηκε από εβδομάδα σε εβδομάδα. Το άλλο ήταν ότι τα αποθέματα βενζίνης δεν ήταν τόσο υψηλά όσο αναμενόταν. Βασισμένο σε αυτό, δεν ήταν η καταστροφή που περίμενε η αγορά », δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την εβδομάδα σε επίπεδα ρεκόρ στα 263,2 εκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε η ΕΙΑ, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 3,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν πετρέλαιο και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα σε 136,9 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για αύξηση 2,8 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης